Изключително тежък туристически сезон

Броят на туристите посетили страната ни се запазва, но приходите в бранша са спаднали с около 12%

02.09.2014 | 00:00 Редактор: Ирина Георгиева
Изключително тежък туристически сезон

 Броят на туристите посетили страната ни през летния сезон тази година се запазва, но приходите в бранша са спаднали с около 12% - между 150 -200 млн. евро.

Това заяви Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма в Сутрешния блок на България Он Ер.

По негови думи това се дължи на изключително тежкия туристически сезон, придружен с незапомнени природни катаклизми. Лошото време особено в уикендите спря пътуванията в края на май, юни и юли, допълни Драганов.

Политическата, финансова и банкова криза - всичко това се отрази на платежоспособността на българските граждани, подчерта експертът. Според него и сривът на руската рубла е оказал влияние.

"Сривът на руското рубла се отразява на руския пазар. Не само, че руснаците имат по-малка маса пари в евро или в лева, когато превеждат рублите си тук, но и кризата в туроператорската дейност - фалираха 8 руски туроператора." - допълни Драганов.

Понижение имаме и във вътрешните пътувания, коментира експертът.

"Действително феномена на привличане на българи в съседните дестинации - имаме един ръст за второто тримесечие в рамките на 34,6% повече българи спрямо миналата година, което означава абсолютен бум на пътувания на българи в чужбина и то главно към Гърция." - обясни Драганов.

Междувременно в края на юли и началото на август е постигната заетост от около 97% на легловата база по Черноморието, коментира експертът.

По негови думи това означава, че даже и тези българи да бяха на българското Черноморие, то нямаше да бъдат настанени.

Българският туризъм се нуждае от реформа, категоричен е Драганов. Той добави, че въпросът със създаването на министерство още стои.

"Ако политиците искат да приемат, че 80 или 90 млн. е добра приходна част в хазната от туризма - това е, което получава Министерството на финансите е една изключително малка сума. Потенциалът на приходната част на бюджета е да се увеличи и да достигне до рамките на 700-800 млн. Оказва се, че в приходната част имаме изключително малък приход от туристи и поради тази причина политиците и икономистите не виждат някакъв смисъл от това да се прави министерство на туризма." - отбеляза Драганов.

Пълният коментар в следващия видео материал: