Германия отново разкритикува ЕЦБ за количествените улеснения

Шойбле смята, че икономически растеж, подхранван от дефицити, всъщност води до икономически спадове

02.09.2014 | 09:19 Редактор: Ирина Георгиева
Германия отново разкритикува ЕЦБ за количествените улеснения

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле смята, че икономически растеж, подхранван от дефицити, всъщност води до икономически спадове. Със своето мнение Шойбле изразява несъгласието си с Италия и Франция в момент, в който европейските лидери търсят начини да стимулират растежа и да излязат от лапите на дефлацията.

Докато Франция иска паричната политика да играе по-голяма роля, за да възстанови стагниращата й икономика, в разговор с президента Марио Драги германският канцлер Ангела Меркел подчерта независимостта на ЕЦБ. Телефонният разговор е бил по настояване на Драги. Германските лидери изострят тона си, след като Драги намекна, че може да разшири инструментариума на ЕЦБ чрез програма за количествени улеснения.

Правителствата на Франция и Италия се сърдят на Меркел, че иска от тях да намалят дълговете си на фона на избледняващата дългова криза. Разговорът между Драги и Меркел идва след коментара на президента на ЕЦБ от Джаксън Хоул, че ще бъде от полза, ако европейските правителства могат да облекчат фискалната си политика.

Миналата седмица Меркел потърси Драги с искане за разяснения относно коментарите му за стимулиращите разходи. Шефът на ЕЦБ се защити, като каза, че същевременно настоява за провеждането на структурни реформи.