Драги: очакваните стимули ще влязат в реалната икономика

Най-четените материали от терминала на Bloomberg, 15 юли

15.07.2014 | 11:50
Драги: очакваните стимули ще влязат в реалната икономика

Драги: очакваните стимули ще влязат в реалната икономика

Най-четените материали от терминала на Bloomberg, 15 юли


 

Още по темата

В показанията си пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската централна банка Марио Драги даде подробности около целенасочените дългосрочни операции по рефинансиране  (TLTRO), които може да достигнат 1 трилион евро и се очаква да започнат през септември.

Драги обяви, че очаква голяма част от стимулите да влязат в реалната икономика, защото вече за банките няма да е толкова изгодно за използват евтините пари за инвестиции в държавни ценни книжа. Освен това банките ще трябва да отговорят на определени критерии като е задължително част от заемите им да са насочени към бизнеси и домакинства, но без да се взимат предвид ипотечните кредити. В противен случай банките ще трябва да върнат парите до 2016. Предприетите мерки означават, че ако банките, получили средствата от програмата, оставят парите във финансовия сектор, ще трябва да ги върнат.

Главният икономист на ЕЦБ Питър Прает заяви, че планираната програма ще накара банките да предлагат по-изгодни кредити. Друг позитивен за икономиката ефект се очаква да бъде връщането на ликвидност на инвеститорите, защото банките няма да разчитат толкова на пазара за набиране на средства. С получените средства инветиторите ще могат да купуват други активи.

Драги взе отношение и по въпроса с тълкуването на бюджетните правила. Според председателя на ЕЦБ текущите правила са достатъчно гъвкави и единственият начин за икономиките в Еврозоната да се справят с дълга е като растат, а не като трупат нови дългове.