Мъж е хоспитализиран в Швеция с подозрения за ебола (обновена)

По последни данни тестовете показват, че болният не е заразен с ебола

01.09.2014 | 13:18 Редактор: Ирина Георгиева
Мъж е хоспитализиран в Швеция с подозрения за ебола (обновена)

По последни данни тестовете показват, че болният не е заразен с ебола, предаде БТА.


Млад мъж, който наскоро е пътувал в засегнатите от ебола африкански страни е поставен под медицинска изолация в Стокхолм, след като е вдигнал висока температура в неделя (31 август). Това съобщи местна медия, предаде The Wall Street Journal.

"Да, имаме съмнения, че това е случай със заразен от ебола, но още не е потвърдено." - заяви говорителката на Окръжния съвет в Стокхолм за The Wall Street Journal.

Специалистите по заразни болести, натоварени със задачата да предоставят по-детайлна информация за случая, не бяха открити за коментар.

Шведска медия съобщи, че неидентифицираният човек е вдигнал висока температура и е имал болки в стомаха. Заради това е потърсил и медицинска помощ в местната клиника.

В болницата мъжът е съобщил, че наскоро е пътувал до една от страните в Западна Африка, засегната от епидемията. След това болният е бил прехвърлен в изолирано помещение в Университетската болница Каролинска.

"Рискът, че това е случай ебола е минимален, но въпреки всичко ние се отнасяме внимателно към него." Това заяви специалистът заразни болести Аке Орткуист пред вестник Aftonbladet. Д-р Орткуист добави, че вероятността за възникване на огнище на вируса ебола в Швеция е много ниска.

Медицински екип е взел кръвни проби от пациента. Пробите ще се тестват за ебола от шведската национална здравна агенция. Резултатите ще бъдат готови понеделник вечерта.

Повече от 1500 души са починали от вируса ебола в четирите засегнатите страни - Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне. Там има повече от 3 000 вероятни и потвърдени случаи на болестта, заяви Световната здравна организация в четвъртък (28 август).

Средата на август един испански свещеник почина от вируса ебола в болница в Испания, малко след като той бе транспортиран от Либерия до Испания за лечение.

През последните седмици са съобщени предполагаеми случаи ебола в Европа. Въпреки това, всички случаи до момента са се оказали фалшива тревога.