САЩ за пръв път заговориха за създаването на глобална коалиция срещу Ислямска държава

30.08.2014 | 14:47 Редактор: Ирина Георгиева

САЩ открито заговориха за създаването на глобална коалиция срещу групировката „Ислямска държава“. В своя статия в New York Times държавният секретар Джон Кери определи философията на джихадистите като нихилистична, като сравни действията им с геноцид. Той споделя, че ще повдигне въпроса за общата реакция срещу зверствата на ислямистите на предстоящата следващата седмица среща на НАТО в Уелс.

В статията си в New York Times, Кери предлага САЩ да бъдат лидер на бъдеща коалиция срещу джихадистите. По думите му, евентуално обединение няма да си служи само с военни средства, а ще използва политическа сила и дипломация, икономическо влияние, инструменти на правоприлагането, усилия на спец.службите, както и хуманитарни средства. Освен страните-членки на НАТО, Джон Кери се надява в бъдеща коалиция да се включат и страни от Близкия изток, които се намират под непосредствена опасност

Вашингтон вече работи по екшън план, който международната общност да изпълни в противодействие на ислямска държава. Той ще бъде предложен на СС на ООН в най-скоро време. 

Призивите на държавния секретар за глобална коалиция срещу джихадистите идва само ден след като американският президент Барак Обама заяви, че все още САЩ нямат ясен план, нито стратегия за борба с Ислямска държава.