Украйна и Русия са готови за първа крачка към примирие в Донецк и Луганск

Двамата са единодушни – трябва да бъде сложен край на кръвопролитията

27.08.2014 | 08:41 Редактор: Ирина Георгиева
Украйна и Русия са готови за първа крачка към примирие в Донецк и Луганск

Русия не може да поставя условия за примирие във вътрешния конфликт в Украйна. Това обяви руският президент Владимир Путин след като за пръв път проведе разговори лице в лице с украинския си колега Петро Порошенко. Двамата обаче са единодушни – трябва да бъде сложен край на кръвопролитията. Двамата лидери се разбраха и за подновяване на преговорите за възстановяването на газовите доставки на руски газ за Украйна.

Путин и Порошенко проведоха дълъг 2-часов разговор, който както се очакваше не доведе до кой знае какъв напредък в решаването на украинската криза. Москва изразява готовност за политическо решение на всички проблеми, свързани с Украйна, но преди това да стане е необходимо Киев да постигне договорка със сепаратистите за прекратяване на огъня

"Ние не можем да го направим! Ние, Русия, няма как да поставяме каквито и да било условия за примирие или за споразумения между Киев, Донецк и Луганск. Това е вътрешен украински конфликт и нашата дума не е решаваща. Това, с което можем да помогнем е създаването на атмосфера на доверие в евентуални политически преговори, които вярвам че са силно необходими." - заяви Путин. 

"Предстои изготвянето на пътна карта за постигане на мир. Първата задача е освобождаването на украинските граждани, които незаконно са задържани от сепаратистите. Това ще стане с помощта на 3странна контактна група. Мирният план най-после се подкрепя от лидерите на всички страни, взели участие в Минск – без изключение." - отвърна Порошенко.

Въпреки добрия тон между Путин и Порошенко, не е ясно как сепаратистите в източна Украйна ще приемат идеята за осъществяване на мирния план на Порошенко.

Путин обаче предупреди, че Русия ще предприеме необходимите стъпки да защити икономическите си интереси, в случай че Киев не удовлетвори някои нейни изисквания при изпълнението на търговското споразумение за асоцииране с ЕС. „Все още имаме притеснения, но поне аргументите ни бяха чути, каза руския държавен глава.