Украйна: Ракета е ударила малайзийския Boeing

Нови жертви на конфликта в източната част на страната

29.07.2014 | 14:40 Редактор: Ирина Георгиева
Украйна: Ракета е ударила малайзийския Boeing

Малайзийският Boeing, който беше свален над Източна Украйна е бил ударен от ракета. Информацията от черните кутии на самолета сочи, че той е претърпял цялостна разхерметизация и загуба на налягане, след като е бил пробит от шрапнел на ракета. Това твърди официалната власт в Киев. Записващите устройства се изследват от британски експерти, но засега те не са излизат с официална информация по случая.

Междувременно тежките сблъсъци между украинската армия и проруските бунтовници продължават да пречат на международния екип, да достигне до мястото на катастрофата. За момента делегацията се намира в град Шахтьорск, на около 30 километра от зоната, където се разби полет MH17.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че той добавя, че данните от черните кутии на Boeing-а няма да са достатъчни, за да се състави пълната картина на случилото се, тъй като те разкриват само механичните проблеми в самолета. Дори последните да сочат недвусмислено към удар от ракета, въпросът кой я е изстрелял остава открит, тъй като и проруските сепаратисти, и украинската армия разполагат с едни и същи оръжия, които са произведени в Русия.

Междувременно Украинските военни съобщиха, че са успели да завладеят два града в близост до мястото на трагедията.

За едно денонощие в град Горловка, след сблъсъци са загинали 17 мирни жители, като сред тях има три деца. Ранените в резултат на бойните действия са 43 души. Във връзка с големия брой на жертвите, в града бе обявен тридневен траур.