FAA вдигна забраната за полети до Тел Авив

24.07.2014 | 10:23
FAA вдигна забраната за полети до Тел Авив

FAA вдигна забраната за полети до Тел Авив

Американската Федерална агенция по въздухоплаване отмени ограниченията за полети до и от летище Бен Гурион в Тел Авив от 11:45 източно време.

Преди да вземе решение FAA оцени ситуацията с правителството на САЩ, се казва в съобщението на сайта на агенцията. Оценена е била нова информация и мерки, предприети от израелското правителство срещу потенциални рискове за гражданското въздухоплаване.

FAA забрани полетите до Израел на 22 юли в отговор на ракетен обстрел, в резултат на който ракета падна на около една миля от летище Бен Гурион.

В знак на подкрепа към израелския народ бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг пристигна в Тел Авив със самолет на El Al на 22 юли вечерта.

Той оцени мерките на FAA, забраняващи полетите на американски компании до Тел Авив като "прекалени-грешка, която следва да поправят".

"Летище Бен Гурион е най-добре защитеното летище на света и неотдавнашните ракетни нападения от Хамаз накараха израелското правителство да вземе допълнителни мерки за охрана. Израел не би оставил Бен Гурион отворен, ако не беше сигурно", казва Майкъл Блумбърг.

"Хамас би искал да затвори Бен Гурион, изолирайки Израел от международната общност и нанасяйки сериозни щети на икономиката на страната. Забранявайки на американските авиокомпании да летят до Бен Гурион, FAA поднесе голяма победа на Хамас - такава, каквато групировката без съмнение ще се опита да повтори" .

Това написа Майкъл Блумбърг в статията си "Защо летях до Тел Авив", публикувана на сайта на едноименната агенция.

El Al понесе сериозни загуби от забраната на американските власти и отказа на някои европейски авиокомпании да летят до Тел Авив.

Офер Гат, вицепрезидент продажби El Al, заяви:

"Имаме много откази от туристи, които може да не се върнат скоро. Различно е за всяка страна. Израелците не отменят толкова много полети, както чуждестранните туристи. Говорим за около 15-20%."

Вижте репортажа на Елиът Готкин от Bloomberg, Тел Авив.

Провален ли е сезонът в Израел

"Туристите ще се въздържат да летят до Тел Авив докато има ракетни атаки", казва Никол Адлер, директор на бизнес училището в Hebrew University of Jerusalem, член на борда на съветниците на Journal of Air Transportation Management.

"Това ще провали летните ваканции", смята тя.

"Опитът ни от миналото показва, че възстановяването започна след 4-5 месеца", казва Офер Клайн, директор Проучвания в Harel Insurance & Financial Services, цитиран от Bloomberg.

В знак на икономическото и символично значение на полетите, Израел отвори малко летище край Ейлат за международните авиокомпании, като алтернатива на Тел Авив.

Около 30% от хотелските резервации за юли са били отказани, казва Ами Етгар, главен мениджър на израелската Асоциация на туроператорите. 18% от входящият поток туристи през 2013 е бил от САЩ.

Заетостта е паднала с една трета, по данни на хотелиерската асоциация в Израел.

"Това е икономическа драма", казва генералният директор на асоциацията Шмуел Зурел.

Поклонническият туризъм осигурява две трети от туристите към религиозните обекти в Израел и около 95% от тези, които разглеждат палестинските територии.