ЕК подготвя списък от мерки срещу Русия /Ройтерс/

23.07.2014 | 23:14

Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че „ЕС не бива да дава на Русия техническа помощ за разработка на арктическите петролни и газови находища, ако Москва не успее да разсее украинската криза.

„Ако не се опитат да възстановят мира в Украйна, ако не опитат решително да направят нещо, за да попречат на ескалацията на напрежението, няма причина да помагаме на ръста на индустрията им и в разработката на нови ресурси за газ и петрол, след което да включваме това оборудване в списъка на санкциите“ каза Гюнтер Йотингер на пресконференция.

За пръв път европейските официални представители повдигнаха на 23 юли въпроса за ограничение на руския достъп до петролна и газова технология.

„Руснаците например смятат петрола и газа в Арктика като добър потенциал за бъдещето. Но те могат да бъдат разработени само с хардуер и софтуер от Запада, със сонди и оборудване, което индустрията им не може да осигури“, добави той.

Ако Западът спре подкрепата си за амбициозната програма на Русия за разработка на арктическите залежи на петрол и газ, може да нанесе тежък удар на руската газова компания Новатек, вторият по големина в света производител на газ след държавната Газпром.

Ямалският проект на Новатек за добив на природен газ предвижда износ на 16,5 млн тона годишно и предвижда използване на западна технология, съобщава Ройтерс.

Основните партньори на компанията са френската Total и китайската CNPC.

„Внимателно следим ситуацията и наложените на нашия партньор Новатек санкции. Анализираме възможните ефекти на санкциите върху текущите проекти в Русия за поддържане на планирането“, каза говорител на Total, цитиран от Ройтерс.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер направи коментара си в деня, в който германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е време Европа да въведе нови санкции срещу Русия и правителствени представители в Берлин оцениха сближаване на позицията й към тази на Вашингтон, изискваща по-строги мерки срещу Москва.