Съветът за сигурност на ООН поиска спиране на боевете за разследване на MH17

22.07.2014 | 08:25
Съветът за сигурност на ООН поиска спиране на боевете за разследване на MH17

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюцията на катастрофата на малайзийския Boeing като настоя провеждането на независимо разследване на инцидента.

Съветът изрази „дълбока загриженост във връзка със съобщенията за недостатъчен и ограничен достъп до мястото на катастрофата“.

„Съветът настоява въоръжените групи, контролиращи мястото на катастрофата и прилежащия район, да се въздържат от каквито и да е действия, които могат да представляват заплаха за неприкосновеността на мястото на катастрофата, включително от унищожение, преместване или повреждане на големи и малки отломки, апаратура, лично имущество или останки“ се казва в резолюцията.

Съветът за сигурност поиска още „незабавно адекватно осигуряване на следствените органи, специалната мониторингова комисия на ОССЕ и представители на други международни организации безопасен, гарантиран, всеобхватен и неограничен достъп до това място и прилежащата територия, както се изисква по правилата на ICAO и другите установени процедури.

„Съветът настоява незабавно прекратяване в района, непосредствено прилежащ до мястото на катастрофата, на всички военни действия, включително водени от въоръжени групи с цел обезпечаване на охрана и безопасност при провеждането на международното разследване“, се казва в резолюцията.

Съветът за сигурност на ООН поиска още привличане към отговорност на виновните за катастрофата на самолета в Източна Украйна.

Резолюцията бе приета на 21 юли след дълги консултации на страните-членки.

/Снимка: ООН/