Демонстрации в подкрепа на палестинците се проведоха в различни европейски градове

Повече от 10 000 души се събраха във френската столица

20.07.2014 | 09:35 Редактор: Ирина Георгиева
Демонстрации в подкрепа на палестинците се проведоха в различни европейски градове

Израелската армия обяви, че разширява своята сухопътна офанзива в Ивицата Газа. Броят на жертвите продължава да расте. Само вчера на 19 юли 46 души са загубили живота си от израелски огън, съобщава Russia Today. Така броят на жертвите в Газа надхвърля 340 души.

В същото време в редица европейски градове се проведе демонстрация в подкрепа на палестинците. Общественото недоволство прерасна в сблъсъци с полицията. Повече от 10 000 души се събраха във френската столица, за да протестират срещу израелската операция в Ивицата Газа, която прерасна и в сухоземна офанзива. Демонстрацията е организирана от Новата антикапиталистическа партия на Франция.

Протестиращите носеха израелски знамена, които публично разкъсаха и запалиха. Общественото недоволство прерасна в сблъсъци. Демонстрантите хвърляха камъни и бутилки срещу органите на реда. Те на свой ред отвърнаха със сълзотворен газ. 14 полицаи са получили наранявания, пострадали има и сред протестиращите, а най-малко 38 бяха арестувани. Натрошени стъкла, разбити телефонни кабини и два унищожени автобуса от градския транспорт – така изглеждаше картината след общественото недовоолство. 

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че няма да позволи израелското насилие да прелее във Франция.

„Ето защо се обърнах към министъра на вътрешните работи, за да се гарантира, че такива протести няма да се организират", коментира Оланд.

Протести бяха организирани и в други френски градове. Повече от 4000 души се събраха в Лион, 3000 в Марсилия, а в Страсбург най-малко 1300 души излязоха по улиците. Хиляди в Лондон и Брюксел също се включиха в демонстрациите. Всички призоваха за край на израелската офанзива срещу газа.

На този фон ударите на Тел Авив срещу Хамас не стихват. Израелският огън отне живота на осемчленно семейство. Генералният секретар на ООН Пан ки-Мун е на посещение в региона, за да се опита да убеди двете страни в конфликта да сложат край на насилието.

Според палестинските длъжностни лица от започналата в четвъртък сухоземна офанзива на Израел в Газа са загинали най-малко 60 палестинци. От началото на операцията пък по данни на UNICEF най-малко 73 деца са били убити.