Индонезийската икономика на прага на капан

Кореспондентката на Bloomberg TV в Индонезия Алиа Каренина за икономиката на страната.

24.06.2014 | 14:08 Редактор: Велко Каменов
Индонезийската икономика на прага на капан

Кореспондентката на Bloomberg TV в Индонезия Алиа Каренина представи проблемите и рисковете пред индонезийската икономика според Световната банка.

 

В предупрежденията на банката се казва, че настоящият икономически ръст, който е на нива около 6% ще вкара икономиката на страната в капана на средните доходи. Падането в капана обикновено означава период на икономически застой. Когато възнагражденията в икономиката на една страна достигнат средно ниво от над $10 000 на глава от населението, държавата става непривлекателна за чуждестранни инвестиции заради по-високите разходи за работниците,които компаниите трябва да правят. В такъв случай чуждестранните инвестиции трябва да се заменят с местни- частни или  държавни,които да създадат работни места. Ако процесът е неуспешен, икономиката влиза в рецесия и доходите не растат повече, а в реално изражение намаляват. 

 

Проблемите пред Индонезия са интегриране на милионите работници,които се присъединяват към работната сила всяка година и развиването на инфраструктурата и уменията на населението.

 

Световната банка съветва страната да намали постепенно субсидирането и да обърне повече внимание на здравеопазването и инфраструктурата.

 

При условие, че тези мерки не бъдат предприети или не помогнат на Индонезия да достигне годишен ръст от порядъка на 9%, страната е изправена пред реална опасност да падне в капана на средните доходи.

 

Целият коментар във видеото.