Дилма Русеф се срещна с американския вицепрезидент Джо Байдън

Междувременно продължават протестите срещу световното първенство по футбол

18.06.2014 | 12:33 Редактор: Ирина Георгиева
Дилма Русеф се срещна с американския вицепрезидент Джо Байдън

Президентът на Бразилия Дилма Русеф се срещна с американския вицепрезидент Джо Байдън. Двете страни се опитват да подобрят отношенията си след шпионския скандал и разкритията на Едуард Сноудън. Междувременно продължават протестите срещу световното първенство по футбол.

Миналата година бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън разкри шокиращи данни за подслушванията на висши държавници, сред които бе и бразилския президент Дилма Русеф. Тя коментира остро шпионския скандал и оттогава отношенията между двете страни не са в най-добрата си фаза. Все пак след срещата Байдън е коментирал със задоволство проведения разговор и е заявил, че очаква грешките да бъдат забравени.

По време на посещението си в Бразилия американският заместник-държавен глава ще проведе срещи с лидерите на Колумбия, Гватемала, Дминиканската република, с които също ще обсъди двустранните отношения и широк кръг от въпроси.

Междувременно бразилската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне група от стотина протестиращи срещу Световните футболни финали, блокирали пътя за стадион Кастеляо в бразилския град Форталеза. Трийсет души бяха арестувани, като няколко маскирани демонстранти хвърляха камъни и пръчки по автобуси с логото на FIFA.

Протестите на бразилци, недоволни от пилеенето, според тях, на пари за Световната купа, не бяха толкова бурни, колкото се опасяваха мнозина след масовите демонстрации от миналата година по време на квалификациите.