Световните сили ще преговарят с Иран относно спорната му ядрена програма

Взаимното доверие е ключът към постигането на резултати относно ядрената програма на Иран, заяви преди срещата председателят на парламента Али Лариджани.

15.10.2013 | 09:57
Световните сили ще преговарят с Иран относно спорната му ядрена програма

Световните сили се събират на двудневна среща в Женева за преговори с Иран относно спорната му ядрена програма. Техеран каза, че е готов да направи предложение за ограничаване на програмата си за обогатяване на уран, както и да осигури по-голяма прозрачност на действията си.

Кръгът от преговори е първи след избирането на нов президент на Иран. Хасан Рохани обеща да води диалог със световните сили за разрешаване на иранската ядрена криза, която продължава вече цяло десетилетие.

Взаимното доверие е ключът към постигането на резултати относно ядрената програма на Иран, заяви преди срещата председателят на парламента Али Лариджани.

Той посочи, че Техеран е готов на сериозни и целенасочени преговори и изрази надежда, че и петте постоянни членове на ООН и Германия ще покажат мъдрост и сериозност при преговорите.

Иран е готов да разсее опасенията на Запада относно ядрената си програма, а в замяна на това очаква да бъдат оттеглени незаконните, според ислямската държава, санкции. САЩ, Израел и някои от техните съюзници многократно обвиняват Иран, че използва ядрената си програма за военни цели.

Техеран категорично отхвърли това и заяви, че е обвързан с Договора за неразпространение на ядреното оръжие и е член на Международната агенция за атомна енергия и има право да използва технологиите си единствено за мирни цели.

По време на срещите в Казахстан през февруари и април “шесторката” наложи на Иран да преустанови обогатяването на уран до равнище от 20% и да ограничи дейностите си в подземния ядрен обект Фордо, разположен южно от столицата Техеран. В замяна на това световните сили обещаха на Иран да смекчат санкциите, които засягат търговията със злато и петрол.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обаче поиска световните сили да седнат на масата за преговори с нов подход. Американският държавен секретар Джон Кери пък заяви, че Иран трябва да даде серия от предложения, с които да покаже на света, че ядрената му програма е мирна.

Очаква се ислямската държава да преговаря за обема, нивата и методите за обогатяване на уран. В момента тя разполага с близо седем хиляди килограма нискообогатен уран, близо 187 килограма обогатен материал до 20%, който се превръща в уранов оксид, използван за горивни плочи.

Според анализатори в случай, че преговорите в Женева не доведат до видими резултати, е важно Иран да бъде убедителен в разговорите и да покаже, че обещанията, които дава не са само окуражаващи думи или добра дипломация, а отразяват желанието на Техеран за постигане на компромисно решение за облекчаване на тревогите на света от характера на ядрената програма.