България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

25 ст. за нощен труд на полицаите: "Изключително несериозно!"

Колежките чистачки получават по 50 стотинки, посочи зам.-председателят на синдикалната федерация на МВР Илия Кузманов

06.09.2017 | 08:20 Редактор: Тодор Петров
25 ст. за нощен труд на полицаите:

Мотивирането на полицаите за нощен труд с 25 стотинки на час е изключително несериозно. В това е убеден зам.-председателят на синдикалната федерация на МВР Илия Кузманов, който гостува в "България сутрин".

"Колежките чистачки в МВР получават по 50 ст. за нощен труд, а полицаите - 25 ст. Това е изключително несериозно. Заповедта беше издаден на 4 юли, след което сме изпратили нашето становище и изведнъж се появява същата заповед със същите стойности. От 5 юли до днешна дата диалог наистина няма, продължава кореспонденцията по медиите", разясни ситуацията той.

Гостът на Bulgaria ON AIR уточни, че става дума за сума от порядъка на 2 лева на нощна смяна или 16 лева на месец за 8-те смени, които може да даде един полицай.

"На 12 септември има заседание на Съвета за социално партньорство, на което ще се дискутира поне част от проблемите. Дадохме достатъчно аргументи. Сега търсим аргументи защо отказват увеличение на заплащането. Г-н Радев обеща в национална медия увеличение от 20%. Той да отговори как от март до септември се изпариха тези 20% увеличение", каза още Илия Кузманов.

Той е на мнение, че има сериозно подвеждане на министъра на вътрешните работи Валентин Радев от правно-нормативната дирекция в МВР. Темите са специфични, нормите са правни и има начин да бъдеш подведен, убеден е Кузманов.

Той предупреди, че протестите на полицаите ще продължат, но ще бъдат в рамките на закона. Засега те изчакват това, което ще се случи на заседането на 12 септември. 

Следва голям национален протест, ако няма промяна на ситуацията, а след 5 януари полицаите могат да откажат извънредния труд. 

"Ще дадем ясен знак на Европа, че се чувстваме дискриминирани", отговори Илия Кузманов, запитан дали протестите на полицаите могат да причинят неудобства по време на европредседателството ни.