България сутрин

Водещи: Лора Инджова, Симеон Белев и Константина Живова. От 06,30 до 10,30

Водещи:
Лора Инджова, Симеон Белев, Константина Живова

Изпълнителен продуцент:
Катерина Илиева

Продуценти:
Деница Нейчева, Иво Тодоров

Редактори:
Тома Лазаров, Ели Кoюмджиева, Валерия Цветанова

Жители на "Дружба" на протест срещу застрояване на зелена площ до езерото

Предвижда се там да се появи 8-етажен блок
Публикувана: От:

Още по темата

 

Жителите на столичния квартал "Дружба" излязоха на протест срещу застрояването на 8-етажна сграда в близост до езерото "Дружба".

Пред Bulgaria ON AIR те обясниха, че в неделя сутрин в парка са пристигнали багери, които започнали да копаят и са направени опити да се поставят заграждения.

Хората от квартала са съставили подписка срещу предприемането на подобни действия и посочиха, че ако застрояването не спре, ще продължат с протестите и ще сезират за случая омбудсмана.

Кметът на община "Дружба" Ивайло Цеков успокои, че към момента няма нито инвестиционни намерения, нито дадено разрешение за строеж. А собственикът на площта има пълното право да я загради.

"Теренът е частен и попада в общия устройствен план за построяване на жилищна сграда. Той обаче не е получил градоустройствен статут", коментира още Цеков.

И добави, че предстои обществено обсъждане, като лично поема отговорността за неговото публично оповестяване.

Жителите обаче не са спокойни и твърдят, че несъмнено се защитават частни интереси.

Коментари ( 1 )
  • 1
    Благодаря на гражданите от жк Дружба, които вчера и днес категорично се противопоставиха на поредния опит за ново строителство и защитиха своето (а и на много други столичани) жизнено пространство - нашият хубав парк около езерото в жк Дружба 1. Благодаря и на БТВ, БНТ, Нова ТВ, Bulgaria On Air и на другите журналисти, които отразиха протеста на гражданите от Дружба. Настояваме за проверка на реституцията и на действията на общината. Сигнализираме Омбудсмана на Република България и всички институции С ИСКАНЕ ДА СЕ ЗАПАЗИ НЕЗАСТРОЕН И ДОСТЪПЕН ЗА ВСИЧКИ - ПАРКЪТ ОКОЛО ЕЗЕРОТО в жк ДРУЖБА 1. Събираме и подписка срещу строителството в парка около езерото! Борбата за красива и справедлива Дружба продължава!