България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учете децата си на добри обноски чрез личен пример и разговори

Добре е дамата да бъде дама, което не означава да бъде мадама, посочи Невена Басарова-Дичева

17.07.2017 | 10:22 Редактор: Тодор Петров
Учете децата си на добри обноски чрез личен пример и разговори

Как да възпитаваме правилно децата си? Особено през отпуските те често се отпускат и понякога почивката ни  буквално се оказва ад. Пред Bulgaria ON AIR специалистът по добри обноски Невена Басарова-Дичева даде много полезни съвети на родителите.

Според нея родителите имат огромно желание да научат децата си на добри обноски  - някои от тях знаят как, а други посещават Академията за добри обноски.

"През лятото решаваме да дадем глътка въздух на децата си от напрегнатата учебна година и минаваме в друга крайност - лягат си след 12 през нощта, играят постояно на мобилни устройства и губим баланса. Хубаво е през лятото да са им позволени повече неща, но все пак да ги държим под контрол, който е добър за тях", обясни Невена в "България сутрин".

Специалистът от Академията за добри обноски подчерта, че детският сън е много важен за тяхното умствено развитие.

"Много по-лесно е да изградим добри навици от самото начало. На първо място чрез личния пример на родителя. Детето подражава и това е най-успешният и лесен начин малките деца да учат. След това започват обясненията", посочи още гостът в студиото на Константина Живова.

Тя отбеляза, че в Академия за добри обноски учат децата как да бъдат дами и джентълмени. Обучават няколко интензивни групи за по-малки деца и за тийнейджъри. 

"Модулът за тийнейджъри е по-различен - говорим за общуването, за предателствата, как да си избираме приятели, кой кого кани на среща, кой плаща сметката, отношенията с родителите...", разясни Невена Басарова-Дичева.

"Добре е дамата да бъде дама. Това не означава да бъде мадама. Това е стойка, усмивка, доза грим, няколко сантиметра от полата или деколтето, да слушаш активно и да вземеш участие в разговора", каза още специалистът по добри обноски.