България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Началникът на охраната пред паметника на НДК: Трябваше да наемат повече хора!

"Ако наистина искаха да се пази този кран и беше казано по договор, че е толкова скъп, трябваше да наемат повече хора за охрана", заяви Ивайо Манолов

11.07.2017 | 09:42 Редактор: Мария Аладжова
Началникът на охраната пред паметника на НДК: Трябваше да наемат повече хора!

Хората, подпалили крана, който трябваше да демонтира паметника "1300 години България", "са си разбирали от работата", знаели са как точно да повредят машината, за да стане тя неизползваема.

Това коментира в "България сутрин" Ивайло Манолов, началник на обектовата охрана. Сега, след палежа, фирмата е увеличила броя на охранителите, за да подсигури района около обекта.

"Този кран дойде един ден след като застъпихме с охраната и ние нямахме специални препоръки за него. Ако наистина искаха да се пази този кран и беше казано по договор, че е толкова скъп, те трябваше просто да наемат повече хора за охрана. Нашият един човек, на този голям обект, неговата работа е да пази цялостта и да не допуска външни лица да скачат и да правят вандализъм", обясни Манолов.

Според него са вероятни два сценария, по които са действали извършителите: или са хвърлили бутилка със запалителна течност през оградата, или първо са отвлекли вниманието на охранителя, прескочили са оградата и са запалили крана.

По темата в студиото на Bulgaria ON AIR говори и активистът Манол Глишев, който в нощта на палежа е бил в района и е видял гъстите кълба дим, издигащи се от обекта.

"В един момент вместо дима, се издигнаха жълто-червени пламъци, димът стана много гъст, стана чисто черен, по-късно си промени цвета - стана сив. Всичко това става в рамките на няколко минути - между 3:15 и 3:20 часа. Започнаха да се чуват глухи шумове, като тихи експлозии, някой от минувачите каза, че най-вероятно избухват гумите на крана. Усещаше се много неприятна миризма", разказа Глишев. 

Той изрази готовност да съдейства на разследващите като предостави видеоматериал, заснет от неговия таблет.

Междувременно тази вечер отново ще има протест в защита на монумента пред НДК. В него ще вземат участие Съюзът на българските художници и на архитектите, както и общественици. 

Те обясниха, че се разграничават от палежа на крана, но настояват паметникът да бъде запазен.

Арх. Д-р Георги Даскалов, преподавател в Художествената академия, обясни, че от Столичната община не са се допитали до нито един творчески съюз какво може да се направи, за да се съхрани обектът.

"Ние сме пред един исторически акт като свободна демократична държава - да срутим паметник, на който пише "1300 години", и това чисто морално е проблем, атака е към националния дух и към патриотизма на даден брой българи. Ще струва по-малко паметникът да се изгради наново, отколкото да се разруши", настоя от своя страна Десислава Досева, студент в Художествената академия.

Тя съобщи, че сред творците има организирана работна група, която може да представи проекти за градивни решения, свързани с реновирането на монумента.