България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нищо няма да се промени след арестите в ДАИ, смятат експерти

Същите хора ще останат изпитващи,съгласиха се шефът на МЕНСА Христо Радков и Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка

09.06.2017 | 08:12 Редактор: Тодор Петров
Нищо няма да се промени след арестите в ДАИ, смятат експерти

Нищо няма да се промени след арестите на служители в ДАИ. Случаят ще приключи както преди 5 и преди 3 години. Това мнение сподели в "България сутрин" председателят на МЕНСА - България Христо Радков.

"Същите тези хора ще си останат изпитващи, нищо няма да се промени в изпитите", убеден е той след акцията по задържането на 12 служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", заподозрени в получаване на подкупи и продажба на шофьорски книжки.

В студиото на Bulgaria ON AIR Радков посочи, че самите изпитващи получават около 600 лв. заплата и се очаква от тях да си набавят доходите по друг начин, след като умишлено са държани на тези заплати. 

"Тези хора имат чадър, имат безнаказаност там. Долу имаме едни хора, които знаят, че трябва да изкарат едни пари. Преди 5 и преди 3 години са хванати и те пак са там", настоя председателят на МЕНСА.

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов подчерта, че в последните две години това е най-слабото ръководство на "Автомобилна администрация". 

"Вина в момента носят всички ръководители, защото скамейката на изпитващите е доста къса. Останали са под 100 човека и те са почти несменяеми. Проблемът е, че до момента не се излиза с реални доказателства", обясни той в студиото на Симеон Белев.

Йонко Иванов се обяви за двойни заплати за изпитващите и ефективни присъди за провинилите се когато бъдат хванати. По думите му виновни са автоучилищата, тъй като има гнезна откъдето се появяват тези хора.

"Промяната трябва да започне от "Автомобилна администрация". Ние сме пред дилемата дали да има изпити от понеденик в София или да няма. Назрява конфликт, който в края на седмицата ще прерасне в конфликт на пътя", предупреди Йонко Иванов.