България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без духовници от България при папа Франциск - изискване на Ватикана?

Според архимандрит Дионисий Българската православна църква е провокирала подобни действия

29.05.2017 | 09:04 Редактор: Мария Аладжова
Без духовници от България при папа Франциск - изискване на Ватикана?

При посещението на българската делегация във Ватикана не присъства нито едно духовно лице от българска страна. Това предизвика негодуванието на представителите на католическата църква у нас, които възроптаха срещу това, че делегацията е била съставена предимно от политици.

Според президента Румен Радев и неговата официална позиция липсата на наши духовници във Ватикана е поради изискване на папа Франциск.

Бившият предстоятел на храм-паметника "Александър Невски" архимандрит Дионисий обясни в "България сутрин", че не може да потвърди тази информация, тъй като не знае подробностите, но сподели следното:

"Има грама изпратена до българското правителство от нашия посланик към Светия престол - проф. Кирил Топалов, който казва, че има такова изискване от тази година това да бъде преустановено".

По думите на Дионисий Българската православна църква провокира към подобни действия, отчасти заради отказа да участва в Всеправославния събор в Крит, но и не само:

"Изолационизмът на Българската православна църква провокира интересни действия по света... Виждате, че ние сме с недобри отношения, както с Константинополската патриаршия, въпреки че напоследък има някакво приемане на едната страна, независимо то това каква е другата, не сме в прекрасни взаимоотношения и с Московската патриаршия".

И още той посочи, че нашата нашата православна църква е единствената в света, неприемаща бежанци, за разлика от Италия, където бяха настанени 300 хил. души.