България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пречат ли почивните дни на ръста на икономиката ни?

Председателят на АИКБ и финансист спориха по темата в студиото на "България сутрин"

03.05.2017 | 08:10 Редактор: Василена Василева
Пречат ли почивните дни на ръста на икономиката ни?

Над 1 млрд. лв. ще са пропуснатите възможности за икономиката от подарените почивни дни през тази година. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "България сутрин".

Според него, за да има по-бърз ръст на българската икономика, подаряването на почивни дни трябва да спре.

"Предложението, което ние отправихме към правителството беше да не предприемат никакви действия относно сливането на празниците, а да се почива единствено на съответния ден. По този начин обаче сега губим 1,5 млрд. лв.", подчерта Васил Велев.

Председателят на АИКБ е категоричен, че трябва да бъде определен праг за работни дни в годината, под който да не се пада, тъй като според него всеки неработен ден за страната ни е пропусната полза, а това от своя страна по-малко БПВ и по-малко пари, удържани за данъци.

"В България труда не е подценен, а е надценен. Работодателите всъщност плащат повече отколкото работниците изкарват", коментира още Васил Велев пред Bulgaria ON AIR.

Той предлага, когато има почивен ден "подарък", той да бъде в някой петък след национален празник, паднал се в четвъртък.

От друга страна обаче финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин" оспори твърденията му и сравни страната ни с останалите европейски държави, в които се наблюдава подобна практика относно почивните дни.

Вижте целия разговор: