България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Енергиен експерт: Някой трябваше да плати сметката за задържането на цените

Христо Казанджиев и Валентин Колев коментираха пред Bulgaria ON AIR защо природният газ ще се увеличи с почти 30%

29.03.2017 | 08:30 Редактор: Жанета Нейкова
Енергиен експерт: Някой трябваше да плати сметката за задържането на цените

Цената на газа се увеличава чувствително от 1 април, а това повлича повишаване и на много други потребления. Енергийният експерт Христо Казанджиев заяви в студиото на "България сутрин", че този скок се отлага от доста дълго време именно, за да не се вдигне цената на топлоенергията от януари, която е била увеличена само с 4%, вместо с 12%.

"В резултат на това задържане на цените се получи шоковото увеличение. То нямаше как да не се случи, защото някой трябваше да плати сметката, че цените се задържат", посочи експертът.

Валентин Колев от Електроенергийния системен оператор се съгласи с твърденията на Казанджиев и допълни пред Bulgaria ON AIR, че регулаторът има своите аргументи за решението си да се съгласи с това увеличение.

Той продължи, че повишаването в цените не би било толкова непосилно за потребителите.

"Разходите за електрическа енергия на домакинство средно е не повече от 40 лв. на месец. На фона на минималната работна заплата от 460 лв., този разход не е непостижим", смята Колев.

Христо Казанджиев отбеляза, че скокът в цените на газа, който ще повлече със себе си повишаването и на други потребления, ще се усети най-много от потребителите на топлинна енергия, топла вода и газови енергии. 

"Крайно време е цените в България да се нормализират, за да може да се възпитат потребителите на по-сериозно отношение към разходването на енергия. Не трябва да забравяме, че е имало и по-високи скокове в цените", каза експертът.

Валентин Колев заключи, че Комисията за енергийно и водно регулиране е тази, която определя скачането на цените и носи отговорността.