България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Дрехи" печели наградата на "София Филм Фест"

Филмът засяга проблема с отчуждаването между хората, каза режисьорът Веселин Бойдев пред Bulgaria ON AIR

24.03.2017 | 09:57 Редактор: Иван Берберов

Филмът "Дрехи" е тазгодишният лауреат за късометражен филм на международния фестивал "София Филм Фест". Наградата е признание за целия екип, сподели режисьорът Веселин Бойдев в студиото на "България сутрин". 

"Проблемът, който засягаме е за отчуждението между хората, очевидно се е приел добре от журито и публиката", допълни той. 

Актьорът Димитър Николов пък добави, че темата е засегната много деликатно, както и това, че винаги се намира начин хората да се сближат. 

Подготовката на актьорите е отнела близо година, но самото заснемане се е провело в рамките на 4 дни, поясни Бойдев. Дълго време целият екип е правел "сухи тренировки" преди да се стигне до снимане върху лента.

"Снимките продължиха 4 дни, но подготовката продължи месеци, дори година. Четяхме сценария, рисувахме и си представяхме движението на камерата", сподели режисьорът Веселин Бойдев.

На въпрос защо са кръстили лентата "Дрехи", Бойдев отговори, че става дума за дрехите на починалия баща, които са повод братята да се срещнат.

"Не знаех, че има такова вярване, че след смъртта на човек, трябва дрехите му да бъдат изнесени извън дома му, за да се освободи душата му. Камерата показва това освобождаване чрез движенията си", обясни Веселин Бойдев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте още във видеото: