България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Може да очакваме проблеми с морбили, обяви лекар

Доц. д-р Атанас Мангъров коментира пред Bulgaria ON AIR има ли опасност да ни застигне дребната шарка, разраснала се в Румъния

14.03.2017 | 07:52 Редактор: Жанета Нейкова
Може да очакваме проблеми с морбили, обяви лекар

В медийното пространство излезе информацията, че морбили (дребна шарка) "пълзи" към границата ни от Румъния. 

"Може да очакваме отново проблеми, както имахме такива и преди 6 години, когато 24 хил. души бяха болни и 24 деца починаха", каза в студиото на "България сутрин" доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.

Мангъров поясни, че оттогава са се положили много усилия при ваксините и подчерта, че тези, които не се ваксинират, могат да очакват да платят една много висока цена. 

Запитан какви са симптомите на дребната шарка, която води и до смърт при 1 от 1000 случая, както поясни той, д-р Мангъров отговори пред Bulgaria ON AIR:

"Шарката протича с около 10-дневен обрив. При това заболяване се получава подтискане на имунната система и организмът става предразположен към всевъзможни инфекции."

Като първични симптоми на морбилите д-р Мангъров изброи зачервяване на лицето, на очите и силна хрема. 

"Повява се обрив, който започва зад ушите и се разпространява по цялото тяло. Също и главоболие и силна кашлица", посочи той.

Това, което доцентът очаква е да се повиши заболеваемостта от дребна шарка у нас, тъй като тя се е разпространила вече в северната ни съседка.