България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Реакциите срещу Тръмп: Емоционален изблик или основателни притеснения?

Гледни точки на Калоян Правов и Лоръл Змолек-Смит

20.01.2017 | 09:44 Редактор: Мария Аладжова
Реакциите срещу Тръмп: Емоционален изблик или основателни притеснения?

Емоциите нямат място в политиката - това дали дадена политическа фигура се харесва на някого като човек или не, не е от ключово значение. Тежестта пада върху политиките, които прокарва тази фигура и резултатите от тях за народа му.

В това е убеден Калоян Правов, член на Борда на Българското либертарианско общество. Той, заедно с Лоръл Змолек-Смит, която е преподавател в Американския колеж в София, коментира избора за президент на САЩ Доналд Тръмп и встъпването му в длъжност. 

"Аз не гледам толкова емоционално на нещата. Независимо дали съм тъжен или не - това няма никакво значение. Това, което има значение, е какви политики ще бъдат проведени, какви хора ще назначи Тръмп, какъв тип идеи се изповядват. Фундаментална промяна е много вероятно да се случи, но има шанс и да не се. Има и шанс Тръмп да се поддаде и да смекчи тона и в крайна сметка да не проведе реформите, които е заявил", посочи Правов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той разясни и няколко спорни момента, които са сред основните критики, отправяни към новия президент на Щатите. Сред тях са намеренията му спрямо мигрантите и заявките му за диалог с Русия.

"Политиката за мигрантите не е толкова крайна, предвид това, че и президентът Обама е екстрадирал няколко милиона незаконни мигранти по време на своята кампания. Тръмп е срещу нелегалните мигранти, поради простата причина, че той като президент трябва да съблюдава закона на страната. Може да отнеме 7 години да си издействаш виза по законен начин, а ти прескачаш оградата...", онагледи Правов.

"Не мисля, че ще се затоплят отношенията между Щатите и Русия - те са стратегически противници. Просто това стана някаква медийна игра, фокусирана отново върху личността на президента. Беше опит да се дискредитира Тръмп, отчасти легитимно притеснение, че разрастването на американското упрвалнеие ще спре, но то трябва да спре, защото просто вече няма сила зад него", продължи той.

Диаметрално противоположно мнение относно Тръмп изрази Лоръл Змолек-Смит: "Съгласна съм, че хората искаха нещо различно, но мисля, че те не знаеха какво точно ще прави Тръмп", посочи тя, като настоя, че новият президент няма политически опит зад гърба си и следователно не може да бъде добър държавник.

"Тревожа се от това, че той е неподготвен и дълбоко незаинтересован от проблемите на САЩ. Документирано е, че той е лъжец, той лъже средно веднъж на 5 минути. Освен това той сексуално напада жени, редовно обижда хората и не е никакъв дипломат. Не можем въобще да си представим по какви критерии избира кандидатите за кабинета си", продължи Смит.

Тя изрази подкрепа за отиващия си президент Барак Обама, когото определи като мил и интелигентен човек, който ще липсва на американския народ.

В заключение добави, че в 4 ч. утре, когато е и първият работен ден на Тръмп като президент, пред СУ ще се съберат хора в подкрепа на мащабните демонстрации срещу него в САЩ.