България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Константин Проданов: България се нуждае от преструктуриране на икономиката

АБВ има свой собствен път, няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с БСП, заяви наследникът на Георги Първанов пред Bulgaria ON AIR

17.01.2017 | 09:22 Редактор: Жанета Нейкова
Константин Проданов: България се нуждае от преструктуриране на икономиката

В политиката са нужни малко повече почтеност и професионализъм. Това заяви в ефира на "България сутрин" новоизбраният председател на АБВ Константин Проданов.

По думите му държавата се нуждае от категорично преструктуриране на икономиката, ако иска да излезе от тежката криза, в която се намира вече няколко десетилетия.

"Една от основните причини да сме бедни е това, че структурата на икономиката ни е изключително посредствена. В момента тя е като на страна от Третия свят. Рецептата е преструктуриране на икономиката към профил, в който тя ще произвежда продукт с по-висока добавена стойност", разясни той.

По думите му това минава през активна роля на държавата, инвестиции и дългосрочно планиране. Според Проданов има няколко стъпки които веднага трябва да се предприемат:

"Ако решим, че искаме след време голям процент от икономиката ни да бъде формиран от енергетика и високи технологии, преценяваме какви кадри ще ни трябват за това и държавата плаща приоритетно за развитието на такива специалисти.Трябва да видим и какви технологии ще ни трябват за развитие на точно тези сектори, и да започнем да ги внасяме", посочи още Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Според него държавата категорично трябва да участва в процеса на осигуряване на инвестиции за развитие на икономиката ни, като за целта може да бъде създаден специален инвестиционен фонд, който да подпомага бизнеса, особено този, насочен към високотехнологичните сектори. 

Освен икономиката в страна Константин Проданов коментира и новия път на партията:

"АБВ има свой собствен път. Ние имаме идейни позиции и различия от другите партии в много отношения. Не може обединението да бъде диктувано от някакви аритметични съображения само и само да влезем в парламента".

Той сподели, че за парламентарната група целта не е просто да вкара 10-15 души в парламента, а да има една смислена, читава парламентарна група, която може да влияе.

Председателят на АБВ коментира, че със сигурност няма да се коалират нито с ГЕРБ, нито с БСП, ако партията спечели достатъчно гласове на предстоящите избори и влезе в парламента.

Причината АБВ да не желае коалиране с БСП - партията, от която се отцепи, е, че "последното взаимодействие с тях завърши по плачевен начин - сподели Проданов. На този етап недоверието ни към тях е прекалено голямо, за да седнем на една маса", категоричен не той. 

Относно ГЕРБ председателят на АБВ заяви: Със сигурност мога да ви кажа, че ако властта се конституира около ГЕРБ, ние няма да участваме.