България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учените от БАН ще излязат отново на протест на 16 ноември

Това заяви в "България сутрин" директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Илия Тодев

03.11.2016 | 09:38 Редактор: Мария Аладжова
Учените от БАН ще излязат отново на протест на 16 ноември

Според официалните сведения средната брутна заплата на един професор от БАН е 922 лева, на доцент - 776 лева, а възнаграждението на един главен асистент възлиза на 598 лева. Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Илия Тодев.

Заедно с Камен Колев от Българската стопанска камара, двамата коментираха провелия се преди дни протест на учените от Академията.

"Изчисленията сочат, че средната заплата в БАН е с 200 лева по-малко за средната за страната", посочи Тодев.

"Планира се на 16 ноеври нов протест на Академията, който ще бъде цивилизован и академичен. Ние ще искаме да обединим обществото. Дано не се случи като в известното стихотворение на ЮНЕСКО, в което красивите и силни думи падат и умират в ушите на глухите", добави професорът.

Той изрази несъгласие с изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че пари ще се отпускат за проекти, а не за структури. Тодев даде пример с Франция, където учените от аналогичния със структурата на БАН научен център, получават високи възнаграждения, а проектите са допълнителна възможност за изява и доход.

А според Камен Колев учените в България имат не малки шансове за реализация, благодарение на научните програми и фондове. 

"Тези, които успеят да се прикачат към тези програми, успеят успешно да кандидатстват, те могат да получават доста по-добри възнаграждения. Необходими са фокусиране и активност", подчерта той. 

"Годишно около 300 млн. заделя бизнеса за научни изследвания, но ако говорим за бюджета за следващата година, включително и за парите за наука, хронична слабост е това, че липсват цели какво целим с разпределянето на образно казано тази банциа от 37 млрд. за сигурност, здравеопазване и научни изследвания. Не само, че липсват тези цели, но липса и механизъм, по който обществото да следи дали се постигат", коментира още Колев.