България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сеизмолог: Тежките земетресения в Италия през последните два месеца - изключение

Проблемът за Централна Италия се крие по-скоро в строителството, а не в силата на земетресението, обясни той

28.10.2016 | 08:49 Редактор: Ирина Георгиева
Сеизмолог: Тежките земетресения в Италия през последните два месеца - изключение

Само за два месеца Италия претърпя две тежки земетресения с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер - тези случаи с тази честота на повторяемост обаче са изключение. Това коментира директорът на сектор "Сеизмология" към Геофизичния институт към БАН проф. Емил Ботев в предаването "България сутрин".

"Районът на Апенините или на Централна Италия е постоянно подложен на напрежение вследствие на постоянното движение на Адриатическата микроплоча към Апенините. За последните 40 години имаме над 100 такива труса с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер. Средният период на повтаряемост на такива земетресения е някъде около 7-8 години", обясни сеизмологът.

Според проф. Ботев, проблемът за Централна Италия се крие по-скоро в строителството, а не в силата на земетресението. По думите му такъв тип земетресения в Япония се считат за напълно обичайни и те не водят до сериозни нарушения в инфраструктурата.

"Хората по такъв начин са направили някакви промени в сградите или така са ги построили, че тяхната сеизмична устойчивост се свежда до нула. Виждате снимките и фотографиите - разрушена къща, а до нея по-нова построена или рециклирана стои без пукнатина дори на мазилката", посочи той.

В момента процесът е силно затихващ, успокои сеизмологът.

Прогнози кога и къде ще има земетресение се правят, но малка част от тях са верни, коментира още той.

"Във Вранча стават силни земетресения на голяма дълбочина и сеизмичните вълни се разпространяват на голямо разстояние безпрепятствено и до нашата територия. Иначе то е разположена на над 150 км извън територията на София. Честота на тези земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер, които са много по-силни от италианските, стават през един среден период на повторяемост - между 20,30 до 40 години най-много", заяви той.