България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Провалена перспектива: Черна дупка ли е АЕЦ "Белене" или реален шанс за българската енергетика?

Опорни точки от Иво Мирчев и Еленко Божков в "България сутрин"

29.09.2016 | 09:42 Редактор: Мария Аладжова
Провалена перспектива: Черна дупка ли е АЕЦ

Приетият на второ четене законопроект за предоставяне на финансова помощ за изплащане на задълженията на "Национална електрическа компания ЕАД" (НЕК) за проваления АЕЦ "Белене" отново скара основните сили в парламента.

"За" и "против" това държавата да плати 1,27 млрд. лв. на НЕК в "България сутрин" говориха енергийният експерт Еленко Божков и блогърът Иво Мирчев.

Според Мирчев АЕЦ "Белене" е нищо друго освен пагубна за икономиката на България. Той настоя, че нито един от депутатите, които приеха закона за издължаването заради проваления проект, не е видял арбитражното решение на съда в Женева.

В крайна сметка обаче решението било прието, защото "АЕЦ "Белене" е важен за Русия и за енергийната мафия в България". 

Енергийният експерт Еленко Божков не се съгласи с Мирчев. По думите му "Белене" не е "черна кутия", а централа с потенциал да подхрани родната енергетика, която в момента търпи близо 45% загуби в износа.

"Икономическата криза, която търпим и сега, ни поставя в положение да падне потреблението на енергия с над 30% спрямо това, което имахме преди. Тази икономика нали трябва да тръгне? Говорим за един период, който следва след 10 години. Тогава как ще изглеждат пазарите, дали ще можем да изпреварим Турция, която в момента изгражда своите атомни централи?", анализира Божков пред Bulgaria ON AIR.

Вижте пълния разговор във видеото: