Бюджетната комисия прие на второ четене отпускането на заема на НЕК за АЕЦ „Белене“

България ще дължи до края на годината 646 млн. евро

27.09.2016 | 17:50 Редактор: Мария Аладжова
Бюджетната комисия прие на второ четене отпускането на заема на НЕК за АЕЦ „Белене“

Парламентарната бюджетна комисия прие на второ четене законопроекта, по силата на който „Национална електрическа компания" ЕАД ще заплати на руската компания „Атомстройекспорт” поръчаното от България и изработено оборудване за АЕЦ „Белене”.

Заедно с лихвите, които се начисляват всеки ден, България ще дължи до края на годината 646 млн. евро за първия и втория реактор на неосъществената втора атомна централа, пише в мотивите към проекта, внесен от Министерския съвет. 

Целта на проекта е да бъдат осигурени финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражното дело във връзка с проекта „Белене“. Според проекта НЕК няма да заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения. След като Законопроектът за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на НЕК мине през пленарна зала, България ще поиска нотификация от Европейската комисия за предоставянето на държавната помощ.

Междувременно сумата ще нарасне, тъй като тя е определена към датата на арбитражното решение от средата на юни 2016 г.

По-рано през деня от Кремъл пък съобщиха, че българският премиер Борисов е инициирал телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, по време на който са били обсъдени енергийните въпроси между България и Русия.

Още по темата четете в Investor.bg.