България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За втора година две сирийчета прекрачиха прага на българското училище

Алиямама и Яман харесват България

15.09.2016 | 10:52 Редактор:
За втора година две сирийчета прекрачиха прага на българското училище
За втора година две сирийчета прекрачиха прага на българското училище

Две сирийски деца за втора година ще прекрачат праговете на българското училище. 

В България сутрин, Алиямама разказа, че й харесва да ходи на училище, където си е намерила много приятели. Момиченцето заяви, че обича да учи български език, а когато порасне иска да стане преподавател по рисуване.

Брат й Яман също харесва България и училището си тук. Иска да стане лекар, но не в Сирия, а отново тук - в България.

Избягахме от Сирия заради войната, разказа баща им Ахмед Абдул. Той е дошъл в страната ни през Турция. Първо само той, а после е пристигнало семейството му.

"Харесвам България, но трудно се живее в София", посочва той.

Семейството понякога усещало лошото отношение на хората, "които виждали, че са араби и не познават добре България". Но не смята да се връща в Сирия.

Виждайки техния прогрес и техните първи стъпки, виждаме, че нашата работа има успех и резултат. Това отбеляза от своя страна Александра Попова от Съвета на жените бежанки в България.

"Всяко едно дете и семейство, което започва по пътя на интеграцията, започва училище - това са поводи за истинска радост, защото показва, че ще се интегрират успешно. В България е възможна интеграцията на бежанци - може да е по-трудно от другите Западни държави, но и България може да им даде начало за нов живот", посочи Попова.

За три години Ахмед не може да напуска България, но и не иска, защото я харесва. Казва, че тук спи спокойно, защото няма война.

В момента обаче е безработен и се справя с помощта на приятели. Обясни, че много трудно е подготвил децата си за училище - едва им е купил дрехи, чанти и ученически принадлежности.

От своя страна Попова съобщи, че всеки, който иска може да помогне на децата бежанци с учебни материали, а условията може да види на страницата на Съвета на жените бежанки в България във Facebook. 

"По-трудно е за децата заради езиковата бариера, но се опитваме да им помагаме с учебния процес с доброволци, за да могат да влязат в крачка с българските деца. Първата година учат предимно български, но нямат време за другите предмети. Опитваме се да ги подпомагаме", обясни още тя.

Стартирахме открити уроци за това какво е бежанец и това, че тези деца не са по-различни, коментира още Попова. По думите й от семействата бежанци, които са избрали България като крайна дестинация, почти всички изпращат децата си на училище. Понякога има трудности и не успяват да ги запишат от първата година, но от втората почти всички успяват, добави тя.