България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С металотърсач на море – тръпката на откривателя или на иманяра?

Едно е да притежаваш такъв уред и да търсиш в двора, друго е той да се ползва на археологически обекти, заяви Кирил Христосков пред Bulgaria ON AIR

30.08.2016 | 09:25 Редактор: Луиза Божинова
С металотърсач на море – тръпката на откривателя или на иманяра?

Война по родните плажове в търсенето на ценности. Добре познатата практика е собствениците на заведенията по морето да събират такса на хората с металотърсачи , за да ги допускат или да ги гонят от плажовете, в зависимост от това какво са намерили и готови ли са да делят намереното със собствениците.

"Тази практика е откакто свят светува по простата причина, че на морския бряг е имало некрополи. Нормално е тези, които имат такива интереси, да провеждат незаконни разкопки и това, което излезе да бъде предлагано за продажби", обясни Кирил Христосков от Съюза на колекционерите пред Bulgaria ON AIR.

"Не виждам нищо незаконно на един плаж, където присъстват много хора, и където в някои случаи загубват ценни предмети за тях, този плаж да бъде претърсен за оглед", посочи той и настоя, че това изобщо не е иманярство, а просто практиката е плажът да се претърсва след всяко лято и каквото се намери - остава за стопанина на плажа.

По думите на Христосков едно е да притежаваш металотърсач и да си търсиш в двора, друго е той да се ползва на археологически обекти.

"За мен в България никога не е било регламентирано ползването на тези уреди", каза той.

"Почти всички, които се занимават с тази дейност, ги гони тръпката на откривателя", поясни Христосков и допълни, че в Европа това не е забранено.

"В Англия има организации, които се занимават, там въпросът с търсенето на съкровища е регламентирано. Под надзора на държавата фирми или физически лица извършват тази дейност", посочи той.

"В България иманяри е имало и преди две хиляди години. Това, което е останало, е сравнително малко", заключи Христосков.

За това колко е сериозен проблемът с иманярството у нас, гледайте видеото: