България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лятото ще бъде по-хладно, а температурите - в нормата

Климатологът Христо Попов очаква засушаване и препоръча на земеделските производители допълнително напояване

19.07.2016 | 07:35 Редактор: Ирина Георгиева
Лятото ще бъде по-хладно, а температурите - в нормата

Лятото ще бъде малко по-хладно, но температурите ще са в нормата. Това коментира климатологът Христо Попов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"През последните 5-6 години свикнахме на едни по-високи температури в този период и сега ни се струва малко по-хладно", обясни Попов.

Очаква се затоплянето да започне през следващите 2-3 дена, прогнозира той. По думите му те ще са подходящи за плаж, както и за походи за планината. Около 25-26 се очакват облачност и валежи, след които се очаква отново хубаво време - до около 2 август, добави той.

"Около 2-3 август ще има краткотрайни валежи, но сутрин времето ще става за плаж. След това идват горещниците", прогнозира синоптикът.

Лято 2016 г. е сухо, посочи Попов. По думите му валежите, които падат са максимално усвоени от почвата и в много части от страната те не са достатъчни.

"Въпреки валежите, които прогнозирах през отделните дни, те най-вероятно няма да са достатъчни за отделните типове култури и ще се наложи допълнително напояване", смята Попов и добави: "Очаквам голямо засушаване и затова препоръчвам на земеделските производители да осъществят поливане."

Това захлаждане е свързано с цикличност, посочи климатологът. По думите му има няколко години, които са по-топли с по-високи температури, а след това няколко, при които температурите са по-ниски с повече валежи.

"Въпросът е как това ще се отрази на земеделието и дали стопаните са подготвени", заяви Попов.

Градушките се формират, когато има изключително топло време и преминаване на атмосферни смущения - по техните студени фронтове наблюдаваме градушки, обясни Попов. Според него по-хладното време тази година няма да донесат едра градушка.

Климатологът очаква отново да има високи температури, но едва ли ще се чупят температурни рекорди.