България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Христо Гаджев, ГЕРБ: Няма опасност от терористични атаки в България

"По информация на службите няма българи, които да са замесени в терористични организации"

15.07.2016 | 09:41 Редактор: Мария Аладжова
Христо Гаджев, ГЕРБ: Няма опасност от терористични атаки в България

Ако погледнете последните терористични атаки във Франция, ще видите, че те са извършени от социално маргинали хора, които са се чувствали малко или много отритнати от обществото. Това каза пред Bulgaria ON AIR от кулоарите на НС депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев в коментар за снощното нападение в Ница, при който загинаха над 80 души.

"Война няма, но работата на фундаменталистите се оказа, че дава резултат и не за първи път се случва това на територията на Франция", посочи той. По мнението му реакцията на френските власти по време на атентата е била своевременна. Въпреки това, той призна, все още "се намират пролуки в мерките".

Опасност от терористични атаки в България няма, заяви Гаджев: "По данни на докладите, които имаме от службите, хубавото е, че се отбелязва, че няма българи, които да са замесени в терористични организации, иначе правителството взима всички мерки, за да не става това", поясни той.

"Първото най-важно нещо е да се засили обменът на разузнавателна информация между страните от ЕС, както и между ЕС и НАТО. Да спрат да крият една от друга информациите си. Върви се към натовско ниво, надявам се, че разговорите на ниво ЕС също вървят в тази посока. Особено през последната година се оказа, че службите са имали информация за някои от извършителите на атентатите", коментира още депутатът от ГЕРБ.

Гаджев увери, че правителството работи в посока осигуряване на максимална сигурност в България, което е в основата на антитерористичния проектозакон: "Трябва да се каже, че ограничаването на свободата става само при операции след терористичния акт с цел провеждане на операцията и опазване на живота на хората. Текстовете в момента са достатъчно оперативни, както и има текстове, които трябва да се прецизират. Става въпрос за сигурността на всички граждани", каза той.

Чуйте пълния разговор в интервюто