България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пътуваш безплатно с удостоверение за протест

"Целта на протеста е цената да стане отново левче", казаха в Сутрешния блок на Bulgria ON AIR от Движение "Обществен натиск"

22.06.2016 | 09:20
Пътуваш безплатно с удостоверение за протест

Движение "Обществен натиск" организира подписка в подлеза на Софийския университет. Недоволните граждани от увеличението на цената на билета ще получават удостоверение за протест, което да се возят безплатно като протестиращи.

"Кампанията на Движение "Обществен натиск" продължава вече втори месец", каза  съпредседателят на движението Кирил Чуканов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той обясни, че с тези удостоверения, които получават хората, показва, че отхвърлят решението на общината и няма да се съобразяват с него. "В  знак на протест ще пътуват неплатено, докато не се ревизира решението на Столична община и докато няма адекватно разследване на ситуацията в Центъра за градска мобилност", споделя Чуканов.

Той посочи, че към момента има около 800 събрани подписа на недоволни граждани, като се очаква до края на седмицата да бъдат над хиляда. 

"Всеки ден се изпращат тези списъци до ЦГМ и Столична община. Институциите са наясно, че тези хора пътуват с този документ напълно съзнателно и неплатено", обясни съпредседателят.

Хората могат да разчитат на правната помощ на движението, в случай, че контрольори решат да им напишат акт.  По думите на недоволни, протестът трябва да бъде подкрепен, защото той е за всички.

От Движението "Обществен натиск" са категорични, че защитават личните данни на подписалите се. "Хората ни подкрепят, както и представители на ЦГМ, които казват "принципно това не е лошо", споделя член на движението. Целта на протеста е цената да стане отново левче. 

По думите на Чуканов, "ако не бъде ревизирано решението на общината и не се разследват корупционните сделки в ЦГМ, напрежението ще се покачва, защото на хората им омръзна да ги правят на маймуни". Той смята, че чрез подписката и раздаването на удостоверенията ще се увеличи общественият натиск