България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деца-насилници! Защо Ирина Тенчева спря сина си от училище?

Сърцераздирателният разказ на една майка пред Bulgaria ON AIR

03.05.2016 | 10:11 Редактор: Луиза Божинова
Деца-насилници! Защо Ирина Тенчева спря сина си от училище?

Синът на журналистката Ирина Тенчева е в трети клас и е възпитаник на частно училище в София. В продължение на месеци, през втория срок, той е бил подложен на системен тормоз от страна на свои съученици - от обиди до физически посегателства. Мерки не са били взети нито от педагозите, нито от директора на училището, каза в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR журналистката Ирина Тенчева.

"В началото реших, че става въпрос за т.нар овълчване, израстване - един период, в който човек търси себе си. С подкрепата на родители, на сърцати педагози, се намира правилния път. В случая обаче със сина ми никой не помогна на децата, които са насилници, но които са и жертва на безотговорни родители", каза тя.

На въпрос как е преживял случката синът й, Тенчева каза, че той е мъжко момче и е много устойчив. В началото тормозът продължавал над месец-два преди изобщо момчето да сподели за проблема.

"Оказа се, че в това училище нещата не са съвсем наред, заради което аз бях принудена, търсейки друго училище, да моля директора - последните часове да го освобождава, за да може да се работи индивидуално и да се подготви за изпитите за другото училище от догодина. Може би и затова е била тази безотговорност, защото ние предупредихме, че от 4-ти клас синът ми няма да учи там", каза Тенчева.

Родителката е говорила няколко пъти с класната на сина си, която обещала, че ще разговаря с родителите на тези деца, че ще се променят нещата, но...

"После пак се обадих, казах, че нещата се повтарят, че синът ми е в дънки, облепени с лепило, домашно залято със сок, с нощни главоболия, кошмари. Това го разсейва и от подготовката му за предстоящите изпити", заяви журналистиката.

"Не съм разговаряла с родителите на тези деца, не желая да разговарям с тях. За мен казусът е приключил и е зад гърба ми. Искам да алармирам само, че трябва да се взимат кардинални мерки", посочи Тенчева.

"Проблемът, който излях на стената си във Facebook, не е само мой", допълни тя и спомена, че е получила "тотална и пълна съпричастност" от страна на десетките хиляди души, до които е стигнало писмото й. Една част от тях са преподаватели.

"Писаха ми родители, вече порастнали ученици, родители, които също като мен са спирали децата от училище, търсили са нови варианти, а някои от тях са ги намирали. Казаха ми, че всичко е въпрос на педагози, затова се обръщам към учителите: "Всичко е във ваши ръце. По 8 часа на ден нашите деца са при Вас. Образованието ни има нужда от процедура. Просто система, при която, когато има насилник в класа, да се работи с него", апелира Тенчева.

 


3
1 rate up comment rate down comment 1
trifon.tomov1@gmail.
преди 7 години
Здравейте, изкуших се да взема отношение по основната тема. Родител съм на дете от класа на Спас. Потърпевш от побойникът Спас. Целият клас е пропищял от грозният му език и силният му юмрук. Абсурдно е поведението на Ирина. Той е слаб ученик и агресивен съученик. А ако го премести, всички ще си отдъхнем. Поведението й е клин клин избива. Миналата година едно дете се премести в друго ЧУ, заради "жертвата", която редовно го малтретираше. Скоро срещнах майката случайно и тя ми обясни, че не е много доволна от новото у-ще и че няма по-добра класна от нашата. Помоли ме на шега да й звънна ако Спас се премести, за да върне незабавно детето си отново при нас. Апропо класната е най-големият ни късмет, всички деца я обожават! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
гост
преди 7 години
Държава-мащеха,образователна система-въшлясала.....Децата са от 8 00ч до 16 00ч. в училище...Просто не знам как издържат,милите!Хранят се повечето на крак,защото бързат, за да могат да поиграят или няма такова място в училище....или хапват нещо в столовата,което в повечето случаи не обичат...Принудени са да са с настроението и чувствата на учителите,особено след 4 клас,когато се изреждат по 5-6 учители за един ден....Да се съобразят със съученици и техните настроения и чувства...носещи си ги от дома,в който родителя се прибира и вижда детето си в най добрия случай между домашните задължения, от 17 00ч. до 21 00ч.....Чий ПРИМЕР вижда в по голямата част от деня,детето?!Щастлива съм,че имам възможност да съм до децата си и да им отделям време и престоя в училище да е минимален Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
borislava_s@abv.bg
преди 7 години
Не прехвърляйте всичко на училището.Това е институция, която предимно се занимава с обучението на нашите деца.Това е основната задача . Възпитанието е приоритет на семейството . И най вече с личния си пример. Нали знаете поговорката:"Не е важно какво говориш , а какво правиш."Да не забравяме и духовния закон за сеенето и жъненето. Не може да посееш бурени, тръни и плевели и да очакваш да пожънеш цветя и рози. Няма как. Така,че мили родители възпитанието на вашите деца е във вашите ръце. Сигнализирай за неуместен коментар