Защо се правим, че не виждаме и не чуваме?

Тази и още теми в предаването "Днес"

20.04.2016 | 14:22 Редактор: Мария Аладжова
Защо се правим, че не виждаме и не чуваме?

От Мартина Ганчева

С грижа за възрастните хора

Влогърката Диана Митова си няма дядовци, но е съпричастна с несгодите и болката на старите хора. Съдбата я среща с 93-годишен мъж, на когото помага да пресече улицата, в последствие го закарва до трамвайната спирка. Дожалява й като го вижда да ситни едва едва. И призовава хората да бъдат човеци. А думите й във Фейсбук са подкрепени от близо 80 000 души. ДНЕС включи на живо Диана Митова от кварталната уличка, където става случката. 

Не всички обаче биха реагирали по този начин и биха протегнали ръка за помощ. Защо се правим, че не чуваме и виждаме? Разговор в студиото с колегите Ирина Тенчева и Добромир Банев. 

Фотографът, който възражда българското

Aceн Beлиĸoв живee в Coфия, нo e poдoм oт гpaд Лeвcĸи, Πлeвeнcĸo. И въпpeĸи чe e тeĸcтилeн инжeнep и paбoти във фиpмa зa пpoизвoдcтвo нa плeтивa – пyлoвepи, шaпĸи, шaлoвe, нaмиpa вpeмe и зa cвoeтo xoби – фoтoгpaфиятa. Но снима не какво да е, а красотата на България. Как и защо, разказа той самия в студиото на ДНЕС.

Нов живот за българските шевици

В българската шевица е закодирано древното знание за света и историята на народа ни. Тя представлява знаци и символи, в които е закодирано невероятно послание за здраве, любов, плодородие, благоденствие. Владислава Предова-Стайкова и Милена Илийчикова вдъхват живот на старите български шевици. Как, показаха те самите. 

„Жажда“ - филм за любовта, която ни връхлита

Майка, баща и техния син живеят на хълм на края на селото. Перат чаршафи от хотелите. Водата спира непрекъснато. Пристигат двама сондьори – баща и дъщеря, които трябва да разрешат проблема. Хармоничният свят на семейството се разбива. Да видим трейлъра на филма „Жажда” - филм за любовта, която ни връхлетява изневиделица. 
Премиератав българските кина е този петък. Но лентата вече обра овациите на няколко световни фестивала, получи големи награди и множество признания. Подробностите от актьорите Александър Бенев и 
Моника Найденова.

Как може да се печели от изкуство

Как може да се печели от изкуство? Наистина ли хората на изкуството стават богати и известни само след смъртта си? Това са само част от въпросите, които даде отговори изкуствоведът Радослав Механджийски.

Господари на съдбата или как се прави филм с 0 лева

България е държава, в която според много хора не можеш да успееш в нищо, ако не разчиташ на пари, шуробаджанащина и връзки. От тази тъжна констатация обаче има и изключения - амбициозен колектив решава да създаде филм за младите у нас, без да разчита на връзки и пари от бранша. И успява. Резултатът е „Господари на съдбата“. Още за интересната история, която стои зад създаването на "Господари на Съдбата" и как се прави филм с нула лева, разказаха режисьорът Мартин Асенов и актьорите Петър Димитров и Кирил Кърджалийски.