България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

25 години българска култура - бяла страница, на която няма нищо написано

Музеите и галериите ни не придобиват нищо ново, коментира скулпторът Александър Хайтов за Bulgaria ON AIR

02.05.2016 | 10:07 Редактор: Ирина Георгиева
25 години българска култура - бяла страница, на която няма нищо написано

В българската култура не се случва нищо ново през последните 25 години - бяла страница, няма нищо написано. Това коментира скулпторът Александър Хайтов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите му музеите и галериите ни не придобиват нищо, в тях не постъпват картини или произведения на изкуството.

Българският Лувър се направи с изметеното от годините и в него няма нищо ново, добави Хайтов. Той припомни, че преди държавата, всяка галерия е купувала най-качественото и най-стойностното от всяка изложба, а сега художниците вече не правят организирани изложби, а само показват какво са създали в частни галерии.

Очите не са най-важното, за което трябва да се хванем като общество, коментира Хайтов по повод паметника му на цар Самуил със светещия взор, който предизвика различни коментари сред обществото. Според него очите са един повод, удобен и очебиен, очеваден даже. 

Короната е типично византийска, подчерта още скулпторът. 

Според него атаката е била против самия смисъл на паметника - тоест България не е направила почти нито един паметник на свой цар. "Излиза, че е някак си неудобно и нежелателно да има такива силни моменти на патриотизъм и родолюбие, които да бъдат обединяващ момент в нашето общество".

"От 1945 година насам се започва една денационализация на нашето общество, на държавата. Започва с един заповед на министъра на народната отбрана генерал-полковник Петър Панчевски, който дава заповед да бъдат съборени всички войнишки паметници в България, от нашите стари войни - Балканската, Междусъюзническата и се започва едно масово разбиване на тези паметници. Каквото е останало досега, то е част от това, което е останало от времето. Във всяко село е имало по един такъв паметник от времето", добави Хайтов.

Оттам се започва едно разграждане на историческата ни памет, коментира скулпторът и даде фрапиращи примери с Мавзолея на Батенберг, с Гоце Делчев, с ликвидирането на гроба на Борис III и на Левски в Света Петка. "Това е една масова политика за премахване на историческите ни знаци от държавата. Това е Сталинската политика", поясни скулпторът.

Сега излезе информация в медиите, че ще се прави паметник на Борис I Покръстител, но поръчката му и обявяването на конкурса е сложна работа, отбеляза Хайтов. "Трябва да знаеш какво искаш, къде да го сложиш, да осигуриш средства за това нещо. Кой ще го направи?", попита скулпторът.

Чуйте целия коментар в следващото видео: