Откриха паметника на цар Самуил

08.06.2015 | 17:23 Редактор: Васил Детелинов
Откриха паметника на цар Самуил

Идеята за паметника на цар Самуил се ражда преди 2 години, а поводът е отбелязването на 1000 години от смъртта на владетеля.

С тържествена церемония откриха паметника на цар Самуил в София. Близо 7-метровия монумент се намира в градинката пред базиликата Света София и е първият на български владетел в столицата ни. Дни преди официалното откриване, скулптурата на пълководеца предизвика обществен дебат заради отреденото й мястото, както и заради решението на екипа от автори очите на владетеля да светят на тъмно. Автор на паметника е Александър Хайтов, син на именития български писател Николай Хайтов.

Идеята за паметника на цар Самуил се ражда преди 2 години, а поводът е отбелязването на 1000 години от смъртта на владетеля. Българският патриарх Неофит освети монумента. Пред събралите се граждани президентът Росен Плевнелиев заяви, че страната ни ще направи всичко възможно тленните останки на владетеля да се върнат в България. В момента те се намират в музей Солун.

"Българската държавност не бива да се успокои докато тленните останки на Самуил не намерят вечен покой в родината и то точно тук в базиликата Света София , в която той се е черкувал. Надявам се този паметник да не ни разедини. В България все още се строят паметници на комунистическия лидер , който за малко да подари България като 16 република, но иначе спорим когато се открие паметник на велик български цар, отстоявал до последно българската държавност."- каза Росен Плевнелиев.

С тези думи президентът отговори на дискусията от последните дни за мястото на паметника и за естетическия спор за очите на склуптурата. Подкрепата си за паметника изрази и бившият служебен премиер Георги Близнашки, в чийто мандат се ражда идеята за монумента.

Че паметникът е изпълнен чудесно казаха и стотиците граждани дошли на откриването. Сред тях не успяхме да открием такива, които не харесват идеята за светещите нощем очи. 

Със или без светещи очи паметника на Цар Самуил е поставен на метри от друг монумент - на скулптора Любомир Далчев, изобразяващ ослепената амуилова войска от византийския владетел Василий втори.