България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наследник на Христо Ботев: Отворете душите си за ценностите от Възраждането

"Семейството трябва да пребори нихилизма и липсата на морал", каза за Bulgaria ON AIR Боян Ботйов

29.04.2016 | 08:42 Редактор: Тодор Петров
Наследник на Христо Ботев: Отворете душите си за ценностите от Възраждането

Да отворим душите си за ценностите, които са пренасяни във времето от Възраждането. Живеем във времена на липса на морални ценности, нихилизъм. Решението на проблема е в семейството, в това което бащата и майката говорят на детето си в предучилищна възраст. От училището се очаква да надгражда онова, което е възпитало семейството.

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Боян Ботйов, наследник на великия Христо Ботев и председател на едноименната фондация. Той призна, че от малък е закърмен с идеалите и вярванията на революционера.

"Моралните устои в моето семейство са свързани с кръвната връзка с Христо Ботев. Отговорност е да носиш гените на велик възрожденски род. Но това не е бреме, а нещо което носи удовлетворение. От малък съм закърмен с тези неща. Бях едва на 6 годинки, когато вкъщи видях портрет на човек с брада и попитах майка ми и баба ми за него", разказа Ботйов.

Той подчерта, че при Христо Ботев разумът винаги е надделявал над чувствата, а гениалният творец е изпипвал прецизно творчеството си. 

По повод негодуванието на духовните лица и желанието им да не се чества годишнината от Априлската епопея, защото съвпада с Великден, Ботйов каза: "Хората имат място в сърцата и душите си, както за велики исторически събития, така и за християнски празници. Няма проблем да се отдаде почит към героите и да се празнува Великден. Двете събития не съвпадат за първи път и трябва да се почетат."

Вижте цялото интервю във видеото: