България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експертите коментират: Предсрочен вот, партийно строителство

Социологът Живко Георгиев и Нено Димов пред Bulgaria ON AIR

11.04.2016 | 10:01 Редактор: Ирина Георгиева
Експертите коментират: Предсрочен вот, партийно строителство

Предсрочни парламентарни избори

Социологът Живко Георгиев обяви пред Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че не вижда наченки за инициирането на предсрочни парламентарни избори у нас.

"Не виждам някакви особени иновации, които могат да се случат. Навярно по-малко политически субекти биха прескочили бариерата, тъй като наистина всички други, освен ГЕРБ, са в много неясна ситуация. Не знам дали Борисов има изгода от нови избори, защото му е много изгодно в настоящата ситуация", коментира Георгиев.

Нено Димов от Института за дясна политика пък обяви, че моментът не е добър не само за ГЕРБ, а и за държавата да има предсрочни парламентарни избори.

ДОСТ и ДПС

Само по учредяването на един политически субект трудно може да се гадае за неговите перспективи, настоя Живко Георгиев.

Според него има предпоставки новата партия да се намеси в развитието на процесите на този сегмент от електоралното пространство, но каква ще бъде съдбата му зависи от няколко фактора - от кондициите на неговия опонент ДПС; от степента, в която новата партия ще бъде свързана, подпомагана. протежирана от Турската държава; как ще се развият взаимоотношенията между новата партия и предшестващ опит да се разцепи този електорат.

"Сигурно ще има позиции в Кърджалийско. Сигурно има механизъм да получи и част от изселническия вот, но това, което знам от досегашния си опит е, че изселническият вот в Турция не е подвластен на партията на Ердоган и магията й. Нашите изселници са в опозиционно настроение, което затруднява ДОСТ допълнително", прогнозира Георгиев.

Повече от ясно е, че ДОСТ ще получи финансова подкрепа от Турция, коментира от своя страна и Нено Димов от Института за дясна политика. Според него обаче само изселническия вот няма да е достатъчен за успеха на ДОСТ.

"Няма как само с него да преминат 4% бариера при положение, че това е било действително успех за тях и към днешна дата аз лично не смятам, че имат достатъчно основание да се надяват, но това е към днешна дата. Да не забравяме, че само след по-малко от месец предстои Конгреса на ДПС. Тоест ще има едно сериозно състезание и може би то ще бъде първото много сериозно състезание, което ДПС ще има на свой терен. Няколко опита преди това не доведоха до сериозно разцепление или оттегляне. Това може да даде, но не е ясно дали ще даде. Зависи от реакциите на ръководството на ДПС и от развитието на ДОСТ", коментира Димов.

Трябва да се има предвид, че досега председател на ДПС не е правил алтернативен проект, добави Димов. За него обаче има един съществен проблем и това е всъщност, "че г-н Местан беше назначен за председател с определени задачи, с които той се провали в ДПС - не успя да изчисти образа на ДПС, не можа да ги подготви да влязат във властта през парадния вход, той не успя и да се справи с това, че има прекалено голям капацитет да се справи с предизвикателства от голям калибър".

"Все пак това не означава, че когато действа самостоятелно, защото не трябва да забравяме, че тогава имаше шапка, един почетен председател, който го е ограничавал до известна степен. Може сега да развие своя потенциал", посочи още той.

Според Димов проблемът е на прехода и на това, което се случваше в процесите.

"На практика трите партии, които се сформираха през началото на прехода - СДС, БСП и ДПС минават през един и същи, макар и на различен етап период. СДС се разпадна. Вече наблюдавахме това от 2001 г. насам. В момента Левицата е в такъв процес. В такъв процес безспорно ще бъде и ДПС".

"Ако и ДОСТ, и ДПС останат само на етническия модел, тоест останат изцяло етнически партии няма да имат по-различен шанс от това, което е СДС и предстои за БСП. Най-вероятно ще имат една съдба. Преориентирането им е една заявка, която се опитва да направи ДОСТ в момента. 25 години си градил един имидж и няма как за кратко време да го пренастроиш, най-вероятно си дават сметка, че пътуват в този кораб, но вече са се блъснали в айсберг", прогнозира още Димов.

БСП

Живко Георгиев смята, че през целия български преход БСП не е показала пред своя електорат и традиционни симпатизанти, че има капацитет да управлява в името на тези хора, че е партия, която съумява да защити лявата си единичност по безспорен начин, че може да бъде национално отговорна по онзи смисъл, който би позволил лявата идея да се свърже с национално патриотичната, което би било печелившо и по този начин да оцелее.

Тя доста дълго просъществува в този си формат, но накрая политическия елит се отчужди от електоралната си база, добави експертът.

Има и една друга тенденция, която не е българска, а европейска тенденция, допълни Димов. По думите му това е "разломът, който предстои не е между ляво и дясно, който беше при Студената война, а се връща един разлом, който беше между консервативното и либералното течение, а този разлом трябваше и БСП, и СДС по някакъв начин да се настроят спрямо него, но не успяха да го преминат - те не успяха да преминат от комунистическа и антикомунистическа риторика към консервативно и либерална и когато застанеш на пътя на историята и тя те помита. Така се появяват нови партии и това е нещо, което наблюдаваме в Европа, ще наблюдаваме и у нас".

Реформаторският блок

Реформаторският блок е разделен не на две, а на три групи, коментира Нено Димов пред Bulgaria ON AIR.

"Едната група, която е около Радан Кънев, групата, която е около Меглена Кунева и една трета група от другите две партии, които лавират и се чудят къде да се позиционират. Това не може да е стабилност", настоя той.

"Ако вземем в предвид последното гласуване за Закона за МВР виждаме, че РБ не подкрепя реформи. Радан Кънев казва, че ще подкрепи закона на неговия народен представител, но не го подкрепя. Меглена Кунева в правителството иска да го подкрепи, но народният й представител въобще не отива. Това са сигнали, които не показват единство, а тежък хаос. РБ не може да се осланя на това, че при предишните три избори има възходящ ред, а трябва да печели доверие, а трендът е точно обратен", добави Димов.

Възможно е да не стигнат до единна кандидатура за президент, прогнозира той.

ГЕРБ

Не е изключено следващите парламентарни избори да бъдат следващата пролет, тоест да бъдат предсрочни, прогнозира още Георгиев.

"По-скоро за жалост, а не за светла перспектива в България имаме една единствена жизнено способна партия в момента. Партия ГЕРБ се превърна в народна партия, в партия на властта. Това я прави силна. Прилича на Снежанка с n-на брой джуджета. ГЕРБ успява да контролира и да моделира останалите сили. Не очаквам драма на политическата сцена, а драмата, която ме тревожи е какво се случва в България", заяви Георгиев.

ГЕРБ е партия, която се появи след прехода, посочи Димов. Според него рано или късно ще възникне алтернатива и ще се разделят.

"Този разлом ще го доведе до консервативно либерална алтернатива, но все още либералната не е възникнала. От тази гледна точка не е ясно дали част от РБ не са тръгнали натам. Или например движението на Татяна Дончева".

АБВ

На Нено Димов разделението на АБВ и БСП много му прилича на СДС и ДСБ.

Чуйте целия коментар в следващото видео: