България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Започна пролетното почистване на София

Над 3000 участници ще се включат в инициативата тази година, каза пред Bulgaria ON AIR инж. Веска Георгиева

04.04.2016 | 09:22 Редактор: Мария Аладжова
Започна пролетното почистване на София

От днес започва традиционното пролетно почистване на София. Инициативата, която тази година се провежда под надслов "Аз чистя и пазя своя квартал", е на Столичния инспекторат, а в нея са заявили участие над 3000 души от различни организации. Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR инж. Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат.

"Tази година се обръща повече внимание на залесяването, на боядисването на пейки, катерушки, детски площадки във всички райони на София", поясни Георгиева.

Пролетното почистване ще продължи цял месец, разделено на три етапа. 

Първият етап започва от днес и ще приключи на 10-ти април. Георгиева обаче уточни, че това по-скоро са условни етапи, за да може да се създаде по-добра организация и по-добра логистика за събиране на различните видове отпадъци.

"Както всяка година, така и тази, много дарители се включват дори и с финансови средства, с които за закупува както посадъчен материал, човали, ръкавици, така и транспортна техника", обясни тя.

Освен с дарителски материали, желаещите могат да се включат и със собствени усилия. Така например днес 65 деца от 133-то училище ще засадят дървета в парка "Врана" в столицата. 

"Надявам се всеки от нас гражданите да отдели по няколко часа от времето си, за да почисти или облагороди мястото, където живее. Всеки, който има нужда от чували, ръкавици или посадъчен материал, може да се обади на 02 987 06 06 - телефон за София. Денонощно работи и оперативният център на Столичен инспекторат на телефон 02 987 55 55", информира Георгиева.

Със започването на пролетното почистване обаче възникват и въпросите как пазим зелените площи в града. По думите на директора на Столичния инспекторат глобите за нарушителите са достатъчно солени. Основният проблем обаче била събираемостта им:

"Глобите като цифри са достатъчно високи. Тук опираме до събираемостта. В общината се правят действия, и те водят до резултат, за събиране на глобите и санкциите, наложени по актове. Все повече намаляват глобите за маловажни нарушения".

Що се отнася до случая с унищожаването на десетки фиданки смърч на Витоша, Георгиева увери, че е била подадена по информация на кмета на Кремиковци и по случая се работи.