България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой е политически чист, за да оглави КЗК, пита Лукарски

Министърът на икономиката изрази съжаление за забавянето на избора на председател на КЗК пред Bulgaria ON AIR

10.03.2016 | 10:19 Редактор: Василия Пейчева
Кой е политически чист, за да оглави КЗК, пита Лукарски

Не трябваше да има забавяне на процедурата за избор на председател на Комисията за защита на конкуренцията. Надявам се решението на Росен Желязков да е лично, а не политическо, коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Процедурата трябваше да продължи и имаше достатъчно време, който има забележки, да ги каже. Радан Кънев е имал достатъчно време да каже забележките си по отношение на процедурата, както и Мартин Димитров", настоя Лукарски.

По повод на думите на Мартин Димитров, че председателят на КЗК трябва да е "политически чист" човек, Лукарски попита риторично кой би бил той.

"Кой е този политически необвързан човек, който да е толкова чист, че да оглави този важен орган и съответно кой ще носи отговорност за негов провал или негови недотам мъдри решения", попита министърът на икономиката.

"Много е хубаво да се каже председателят трябва да е такъв, такъв и такъв. Можем да посочим такова лице като "Исус Христос", но няма как това да се случи, трябва да се посочи нещо реално", каза Лукарски и допълни, че КЗК не е панацея за решаването на всички проблеми в България.

Лукарски направи и паралел с избирането на председател на КЕВР, когато също имаше само един кандидат за поста - Иван Иванов от ДСБ.

"Тогава също имаше една кандидатура и нямаше проблем, а сега има с КЗК", аргументира се министърът.

"Председателят на КЗК трябва да е праволинеен, да е смел, да е професионалист", пък заяви Мартин Димитров в живо включване от парламента. По думите му трябва да се проведе нова процедура, в която да се включат много кандидати, които да се конкурират.

Ръст на икономиката

"Имаме бум на икономическия растеж и на БВП. Ще се завишат и инвестициите, което ме прави оптимист и за тази година", похвали се Лукарски.

Той уточни, че тази година ЕК ни дава консервативен ръст от 1,5%, но предполага, че ще го надскочим. Лукарски обаче допълни, че това зависи и от световните тенденции - пазарите на ЕС, Турция и Русия, както и бежанската криза.

Съдебната реформа

Съдебната система определено е "гнилата ябълка" и тя бави ръста на икономиката, заяви Лукарски.

По думите му обаче съдебната реформа не се изчерпва с промени в Конституцията. Той заяви и че прокуратурата не може да се смята за основен злодей в съдебната система.

"Нека всеки да погледне в чинийката си и да не казва: "Вие сте виновни, ние сме чисти", коментира още Лукарски.

Изборът на Меглена Кунева за образователен министър

"Колегите, които бойкотираха Кунева, не постъпиха спортсменско", отсъди Лукарски.

По думите му те са били против, но не са предлагали кандидат, който да се справи.

"Просто да си "контра", не е съзидателно и не това е идеята на политик от Реформаторския блок", заключи министърът на икономиката.