България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Весислава Иванова: Съдържанието на доклада на ЕК се разфокусира умишлено

"Това, което се случи вчера, е омерзителна история", коментира съдия Иванова по повод реакциите на властите относно доклада на ЕК

28.01.2016 | 12:50 Редактор: Мария Аладжова
Весислава Иванова: Съдържанието на доклада на ЕК се разфокусира умишлено

"Оставката на ВСС се поиска в рамките на 24 часа, все едно проблемите от доклада ги научаваме тепърва", коментира съдия Весислава Иванова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 28 януари. Иванова, която е член на Съюза на съдиите, подчерта, че този път критиките в доклада на ЕК за напредъка на България са доста конкретни и е казано ясно, че се очакват резултати, а не единствено обявяване на намерения. "Някои неща са казани твърде директно, което не е толкова обичайно за тези доклади", допълни тя.

Според нея е очевиден фактът, че съда и прокуратурата не са на една позиция по въпроса. Иванова заяви, че от Съюза на съдиите многократно са искали оставката на ВСС, но тези искания никога не са били обсъждани, докато призивът на депутатите за разпускане на Съвета е бил моментално дискутиран сред магистратите. 

В доклада на ЕК, за разлика от критиките, не са отразени и други обективни обстоятелства, като например бързината на правораздаването в България, което нарежда страната сред първите места в тази област, подчерта съдия Иванова. Отбелязана е обаче и липсата на политическа воля за реформи и неефективността на прокуратурата по отношение на корупцията.

"Във връзка със сериозните твърдения за корупция и влияние в съдебната система, действия са били предприемани само след вътрешен и външен натиск, като органите са неспособни или нямат желание да започнат разследване по своя инициатива", се посочва в документа.

Весислава Иванова заяви категорично, че след излизането на доклада властите са започнали да си прехвърлят отговорността и реакцията на оценката на ЕК е била неадекватна:

"Това, което се случи вчера, е омерзителна история. Разфокусира се съдържанието на доклада съвсем умишлено и се прехвърля топката само в ръцете на ВСС", коментира тя и заключи, че "Преструктурирането на ВСС трябва да се осъществи, защото той управлява съдебната система и човешкият фактор е от значение".

Целият разговор по темата - във видеото!