България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хората с увреждания у нас с най-нисък социален статус в ЕС

За хората с увреждания и предизвикателствата пред тях говори журналистът Росица Стойкова

03.12.2015 | 10:35 Редактор: Мария Аладжова
Хората с увреждания у нас с най-нисък социален статус в ЕС

Хората с увреждания в България получават по-голяма подкрепа от неправителствени организации, отколкото от държавата. Това каза журналистът Росица Стойкова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Стойкова, която от години подкрепя хората с увреждания у нас, обясни, че тази група е с най-нисък социален статус у нас в сравнение с други държави в ЕС. По нейни думи това се дължи, както на политическата, така и на социалната неангажираност по въпроса:

„Когато казваме, че държавата не помага или пречи, тя го прави именно със своето пасивно отношение. Всъщност законодателството е адекватно, то поставя нужните изисквания, но няма контрол и те не се спазва”.

33% от хората с увреждания в ЕС работят - у нас този процент три пъти по-малък.

Повечето спортни клубове у нас нямат лиценз за работа с хора с увреждания. Друг проблем са часовете по рехабилитация, осигурени от държавата, които се провеждат в рамките на само 10 дни, обясни Стойкова. 

Тя допълни, че спортните събития за тях се организират по собствена инициатива и свидетелстват за силната воля и амбиция на тези хора. В подкрепа на думите си тя даде пример с успеха на параолимпийците ни, които донесоха над 20 медала на България тази година, въпреки лошите условия на подготовка.

Днес отбелязваме международния ден на хората с увреждания. В 11 ч. пред президентството ще се съберат национално представителните организации на хората с увреждания, за да поискат промени в законодателството.