България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Чавров: Болните от СПИН у нас се сблъскват с бюрократични проблеми

Лечението на болните е ефективно - стига да се лекуват, смята д-р Замфирова

01.12.2015 | 12:11 Редактор: Ирина Георгиева
М. Чавров: Болните от СПИН у нас се сблъскват с бюрократични проблеми

Първи декември е Световен ден за борбата със СПИН. Това припомни д-р Мария Замфирова от дирекция "Превенция и контрол на СПИН, туберкулоза и ППИ" към МЗ в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

"Какво се случва, откакто се регистрира първият случай на ХИВ? 78 млн. души са регистрирани в света, а 39 млн. са починали. През 2013г. по данни на програмата на ООН за борба с ХИВ/СПИН 2,1 млн. души са новорегистрирани с ХИВ, което представлява 38% намаляване в сравнение с 2001г., когато са били 3,4 млн. души. Това обаче не трябва да ни успокоява." - съобщи данните д-р Замфирова.

Проблемите на хората, които са засегнати от тези болести у нас са от чисто бюрократично естество, заяви Милен Чавров от Фондация "Надежда срещу СПИН" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му дори и да се продължи програмата за финансиране на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария това няма да реши принципните проблеми, които са заложени.

Хората с ХИВ вируса у нас живеят трудно, подчерта Чавров.

"Въпреки че са обявени крайните цели 90/90/90 - тоест крайното 90 означава, че трябва 90% от хората да имат терапия в цял свят. Това, дори и в България, която претендира, че има лесен достъп - той не е свързан със здравноосигурителните права, а се полага на всеки, който е регистриран - е трудно заради бюрократични проблеми." - поясни Чавров.

"Министерство на здравеопазването осигурява диагностиката на СПИН, което не означава, че когато Глобалният фонд спре парите ще спре и диагностиката. Това не е вярно. По националната програма се осигуряват достатъчно количество диагностикуми за ХИВ - за първоначална диагностика и за мониторинг на терапията. Всеки, който иска да отиде да изследва може да го направи безплатно. Лечението е безплатно - то е осигурено от МЗ. За 2016г. се предвиждат 16 млн. лева за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН. Лекарствата са осигурени." - добави д-р Замфирова.

Лечението на болните е ефективно, смята д-р Замфирова. По думите й има пациенти, които от 20-25 години са на лечение в добро състояние с възможност да работят и да се грижат за семействата си - стига да го приемат редовно.

Има ли диагностикуми за вирусен товар в Националната потвърдителна лаборатория по ХИВ?

Гостите дадоха противоположни отговори дали у нас е наличен най-важният диагностикуми за вирусен товар в Националната потвърдителна лаборатория по ХИВ  - съответно първият твърди, че през последните три години той не е бил наличен, а втората - "че го има, имало го е и в бъдеще ще го има".

"През последните три години не е бил наличен основният тест, без който лечението се провежда на сляпо и не е ясно дали има смисъл от него. Дават се едни медикаменти, но не е ясно дали има смисъл от тях." - поясни Чавров.

"В Националната референтна лаборатория има диагностикуми за вирусен товар - има, имало и ще има." - подчерта д-р Замфирова.

Бюджет НЗОК 2016г.

Има близо 120 млн. лева повече средства в бюджета на НЗОК през 2016г. - това щеше да е добре, ако Касата не приключваше годината на дефицит, заяви заместник-председателят на Здравната комисия в НС д-р Емил Райнов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му през новата година няма да има средства за нови технологии, медикаменти и високотехнологични дейности. Нищо няма да се промени спрямо 2015г., смята д-р Райнов.

Чуйте целия разговор в следващото видео: