ХИВ епидемията ще бъде овладяна до 2030

У нас носители на вируса са 2 169 лица

30.11.2015 | 10:45 Редактор: Мария Аладжова
ХИВ епидемията ще бъде овладяна до 2030

ХИВ епидемията ще бъде окончателно овладяна до 2030 година – това посочва Българското дружество по инфекциозни болести, позовавайки се на информация от Програмата на ООН (UNIAIDS). Очаква се в следващите 15 години да бъдат предотвратени 21 милиона смъртни случаи в световен мащаб.

У нас тази година са открити 126 нови случаи на инфектирани, като 90% от тях са се заразили по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 25 юли 2015 година. Носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 лица.

Броят на пациентите в България, подложени на антивирусна терапия е 774 души. Лечението се осигурява от Министерството на здравеопазването. 

„Лечението в световен мащаб е стигнало такова ниво, че спокойно можем да наредим ХИВ инфекцията до останалите хронични заболявания. Хубавото е, че България не остава по-назад от тези тенденции и ние осигуряваме на пациентите терапия, каквато предоставят и развитите държави“, заяви проф. Татяна Червенякова от Инфекциозна болница – София.

Все по-големият достъп до съвременно лечение, както и координираните международни усилия, допринасят значително за борбата с коварния вирус. До юни 2015 година около 15,8 млн. души по света са лекувани с антивирусната терапия, а разпространението на инфекцията е намаляло с 35% от началото на 2000 година.

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН.