България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Кръстева: Охраната на училищата е отговорност на директорите

В бюджета на всяко училище има параграф за външни услуги и директорът по свое усмотрение отделя пари за охраната, поясни Кръстева

25.11.2015 | 12:02 Редактор: Ирина Георгиева
М. Кръстева: Охраната на училищата е отговорност на директорите

Охраната на училищата е отговорност на директорите. Това обясни директорката на столичното  столичното 138 СОУ "Проф. Васил. Златарски" Магдалена Кръстева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите й всички тези отговорности са посочени в длъжностната характеристика на директор на общинско училище - той отговаря за безопасността и здравето на учениците. 

В бюджета на всяко училище има параграф за външни услуги и директорът по свое усмотрение отделя пари за охраната, поясни директор Кръстева.

"Въпросът за събирането на средства за поддържане на сградния фонд и охраната в училищата е доста наболял. Чувам случаи за неправомерно събиране на пари от родители в училища и детски градини. В столичното 138 училище няма такъв случай. Въпреки това училищното настоятелство подпомага ремонтни дейности, но финансирането, което се предоставя на училището е един доброволен акт. Той не е свързан с охраната. В столичното 138 ОУ "Васил Априлов" има система за самоконтрол."- добави адвокат Марияна Митова, председател на училищния съвет в столичното столичното 138. СОУ „Проф. Васил. Златарски“.

Митова смята, че и училищното настоятелство трябва да има право да участва в избора на охранителната фирма.

"Много често попадаме на случаи, в които пенсионери охраняват децата ни. Дори са правени експерименти от страна на родители в различни училища. Бях сезирана наскоро по подобен случай - не в 138 СОУ, при който родителите преминават свободно. Охраната не им обръща внимание. Ако училищните настоятелства започнат да избират сами охраната, то ще се редуцират случаите на насилие." - аргументира се Митова.

"Такива са възможностите на училището - да наемат охранителни фирми, които да не предлагат голямо заплащане и в повечето случаи охранителите са военни пенсионери. Проблем е и това, че много от наредбите си противоречат. Не може един охранител да охранява голямо училище, където има четири входа. Необходими са повече. Според пожарните разпоредби всички входове на училището трябва да са отключени. Според наредба на Столичната община вратите на дворовете трябва да са отворени, защото са публична собственост и създават проблеми за охраната." - добави директор Кръстева.

Чуйте в следващото видео: