България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В. Нушева: Увеличават се нарушенията с контролиран вот и купуване на гласове

Нарушенията с организацията за гласуване растат спрямо предишните избори, посочи Нушева

26.10.2015 | 10:13 Редактор: Ирина Георгиева
В. Нушева: Увеличават се нарушенията с контролиран вот и купуване на гласове

Най-много нарушения в изборния ден има при организацията за провеждане на изборите 2 в 1. Това коментира програмният директор на "Прозрачност без граници" Ваня Нушева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите й те са съставлявали 73% от всички нарушения и са много повече спрямо предишните избори.

СИК нямаха възможност да работят по ясни указания как да процедират с двата типа избори, смята Нушева. По думите й имало е населени места, където избирателите са срещали препятствия, когато са искали да упражнят правото си на глас за референдум.

"СИК не даваха на избиратели в Кърджали да гласуват в референдума и ги пренасочваха да гласуват само и единствено с бюлетините за местния вот. В Пловдив, Шумен, Сливен, Моната, Стара Загора и в редица други градове информираха, че избирателите не получават автоматично бюлетини, а трябваше да си поискат, за да участват в референдума." - посочи Нушева.

Около 13:00 часа от ЦИК решиха членовете на СИК да дават пълния брой бюлетини без да питат гласоподавателите дали желаят или не да упражнят правото си на глас в референдума, припомни Нушева. По думите й въпреки това наблюдателите са сигнализирали, че тази практика се е запазила до края на изборния ден.

"ЦИК бе направила едни добри методически указания като цяло. Забелязахме този проблем с неясното определение за подаване на бюлетините за референдума буквално два дни преди изтичането на вота. В друг разговор с медия с представител на ЦИК имахме възможността да коментираме този въпрос. Тогава уверението беше, че формулировката е на избирател, който желае да участва в изборите се подават всички бюлетини - тогава получихме отговор, че тази формулировка е написана съзнателно, така че гражданите да могат да бъдат подсетени за това, че имат право да участват в изборите. Но видяхме, че точно такава формулировка не работи и позволи на различни избирателни комисии да действат по различен начин. Това бе една от предпоставките и за последвалия хаос в действията и неорганизираност в действията на Комисиите." - обясни още Нушева.

Наблюдателите на "Прозрачност без граници" са забелязали и вече традиционните пропуски на избирателните комисии - при поставяне на втори печат, при откъсване на бюлетината предварително, откъсване на контролния номер, което обезсмисля цялата процедура по номериране, опити за създаване на контрол, за да не бъдат изнасяне бюлетини, отваряне 

"Имахме случаи, при които от членовете на СИК са установявали, че няма втори печат - отваряли са урната и са го поставяли." - даде за пример Нушева.

"Не станахме свидетели на предизборна кампания с послания. Много малко бяха кандидатите, които представиха своя програма на избирателите. Значителна част от кандидатите се ограничиха да формулират две-три точки, написани на някакъв малък предизборен плакат или брошура и с това да се изчерпи тяхното виждане за развитието на местните общности." - коментира Нушева.

Втората група нарушения, които констатирахме е контролираният вот - дялът на тези нарушения е около 13,5%, посочи Нушева. По думите й почти 3% е купеният вот.

"Нашите наблюдатели ставаха свидетели на форми на организация, които показват върху избирателите е упражнен натиск или че на част от избирателите е предложена материална облага, за да участват в изборния ден." - добави Нушева.

Българите в чужбина трябваше да гласуват на национален референдум, който отново се намира далеч от неговите градове, посочи Нушева. По думите й тези хора отново трябваше да преодолеят същите препятствия, с които се срещаха и преди.

"Никой не си е правил илюзията, че на местните избори ще се успее да се прескочи прагът от такива, провеждан на парламентарните избори." - обясни Нушева.

Чуйте: