България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кр. Петков: Минималната работна заплата трябва да е съобразена с издръжката на живота

В момента инвестиционният имидж на България е крайно влошен, заяви председателят на УС на Съюза на икономистите в България

25.05.2015 | 12:26 Редактор: Радослава Димитрова
Кр. Петков: Минималната работна заплата трябва да е съобразена с издръжката на живота

Определянето на минималната работна заплата първо трябва да бъде съобразено с издръжката на живота, а след това да се изчислява с формула по различните региони и сектори. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер председателят на УС на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков. Другият метод за пресмятане на трудовото възнаграждението според него е гарантираният минимален доход за всеки европейски гражданин, диференциран по страни, който може да се въведе у нас след няколко години. Според проф. Петков трябва да следваме опита на останалите страни от ЕС, които успешно насърчават потреблението си. Това може да стане, ако правителството, синдикатите и бизнесът се договорят за съвместни действия срещу злоупотребата с публични средства чрез по-широк независим граждански контрол. Като възможен източник на средства за насърчаване на потреблението, икономистът посочи финансовите резерви от 2,5 млрд. лева от външния заем и половината от средствата за саниране на панелените блокове. 

Необходими са повече чуждестранни инвестиции, но в момента инвестиционният имидж на България е крайно влошен, допълни още проф. Кръстьо Петков. Според него правителството трябва да се насочи към национална инвестиционна програма, като вложи повече ресурси за подобряване на имиджа ни, защото преките инвестиции са основната надежда за икономическо развитие на страната.